Az angol konyha egyik legnépszerűbb körete a sajtos karfiol (cauliflower cheese). Manapság az angolok többnyire konyhakészen vásárolják, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető – csupán kissé előfőzött vagy párolt karfiolrózsákat sajtos-mártással leöntünk, majd a sütőben megbarnítjuk. Íme két tuti recept – először a különleges, majd az egyszerű verzió..
Hozzávalók
- 1 nagy fej karfiol
- 1 db szegfűszeg
- 1 fej kis vöröshagyma
- 6 dl tej
- 2.5 dkg liszt
- 2.5 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 tk angol mustár
- 25 dkg érett, pikáns keménysajt (lásd tippek)
- őrölt bors, só, szerecsendió
Elkészítés
- A karfiolt rózsákra törjük, majd forró vízben blansírozzuk, vagy forró víz felett 5 percig gőzöljük (de nem szabad puhára főzni!). Leszűrjük,hideg víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük.
- A szegfűszeget átszúrjuk a babérlevélen, majd a megpucolt hagymába szúrjuk. Ezt egy lábasba helyezzük, leöntjük a tejjel és lassan felmelegítjük.
- Egy másik lábasban megolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, alacsony hőfokon kb 3 percig kevergetjük.
- A gyöngyöző tejből 1-1 merőkanálnyit a liszthez adunk, közben folyamatosan kevergetjük. 5 percig selymes, sima mártássá főzzük.
- A tejes lábasból kivesszük a hagymát, beleöntjük a tejszínt és bereszeljük a sajt kétharmadát. Hozzáadjuk a mustárt. Elkeverjük, majd a mártáshoz öntjük. Sózzuk, borsozzuk, kb 1 csipetnyi szerecsendiót reszelünk rá. Óvatosan elkeverjük.
- Egy tepsit kivajazunk, majd a karfiol rózsákat egymás mellett elrendezzük, kevés vajjal bedörzsöljük a tetejüket (ez kihagyható). Leöntjük a sajtos mártással. A maradék sajtot ráreszeljük.
- Forró sütőben kb 20 percig világosbarnára sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Egyszerű sajtos karfiol
A következő recept a hagyományos verzió, amelynek elkészítése egyszerűbb:
- A karfiol rózsákat félig megfőzzük (vagy párában gőzöljük), lecsepegtetjük.
- 5 dkg vajat megolvasztunk, majd 5 dkg liszttel 1-2 percig rántást készítünk.
- Felöntjük fél liter tejjel, sózzuk, borozzuk, adunk hozzá 1 tk mustárt (vagy mustárport) – közben folyamatosan kevergetjük.
- Amikor a mártás sűrű, sima és selymes, 5 dkg sajtot belereszelünk. Lehúzzuk a tűzhelyről.
- Egy tepsiben elrendezzük a karfiolrózsákat, a mártással leöntjük.
- Sajtot reszelünk rá, forrós sütőben addig sütjük, amíg a sajt elolvad és szép barna a színe.
Tippek
- Hagyományosan köretként tálalják egészben sült húsok mellé. Mivel meglehetősen kiadós, így főétel is lehet egy vegetáriánus étrendben kenyérrel, zsemlével tálalva.
- Előnye, hogy nem szezonális, azaz egész évben elkészíthető – akár fagyasztott karfiollal is. Továbbá aránylag olcsó is.
- Sajt: hagyományosan érett kemény sajtot alkalmaznak az angolok (cheddar), de kipróbálhatjuk egyéb pikáns sajtokkal is (pl stilton, rokfort).
- Vigyázzunk arra, hogy a mártás sima, csomómentes legyen! Mielőtt a sajtot belereszeljük, a tökéletes mártás állaga sűrű, de folyékony, azaz nem tömény!
- A karfiolrózsákat egymás mellé helyezzük a tepsiben – ne rétegesen, egymás tetejére!
- A fenti, első sajtos karfiol a szokásosnál érdekesebb, pikánsabb verzió, így ideális különleges alkalmakra, vendégváró menükbe. Az egyszerűbb verzió ideális hétköznapokra, családi ebédre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu