Első hallásra talán furcsa kombinációnak hangzik a batáta és körte, főleg levesként, de ezt az receptet valóban érdemes kipróbálni, főleg ha nem tudunk mit kezdeni néhány édes burgonyával a kamrában. Elkészítése gyors és nagyon egyszerű, az eredmény pedig egy szuper finom, egészséges, őszies leves, amely még gyerekeknek (és férfiaknak!) is ízlik..
Hozzávalók
- 1ek vaj
- 1 kis vöröshagyma
- ¼ csésze sárgarépa
- ¼ csésze zellerszár
- 3 közepes batáta (édesburgonya)
- 2 körte
- ½ tk kakukkfű
- 1tk paprika
- 1L csirkeleves
- 2tk juharszirup
- 2tk zöldcitrom préselt leve
- ⅓ csésze tejszín (opcionális)
Elkészítés
- A vöröshagymát felaprítjuk, a zellerszárat szeleteljük. A sárgarépát, batátát és körtét megpucoljuk, majd felvágjuk 2cm-es kockákra.
- A vajat olvasszuk meg és adjuk hozzá a hagymát, répát és zellert – 1 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a batáta és körte darabokat, kakukkfüvet – pirítsuk tovább 2 percig.
- Adjuk hozzá a húslevest és a paprikát, forraljuk fel, majd fedő alatt 15 percig rotyogtassuk.
- Egy robotgéppel dolgozzuk el krémessé. Adjuk hozzá a szirupot és zöldcitromlevet (és tejszínt, ha használunk), majd 5 percig főzzük tovább egy sűrű krémlevessé.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá zöldcitromlevet vagy szirupot. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk elő vagy főételként hűvös őszi, téli napokon – kiflivel, zsemlével, toast-tal, de akár crostini szeletekkel is.
- Remek babaétel – gyerekeknek is nagyon ízlik!
- Szirup és tejszín nélkül méregtelenítő, diétázó és fogyókúrázó programokba is passzol.
- A batáta és körte leves az egyszerű leves sorozatunk egyike.
Zest.hu