Az ünnepi időszak egyik aggodalma, hogy mit tálaljunk azok számára, akik valami ételallergiában szenvednek vagy speciális diétát követnek. Ez a tej-, tojás-, glutén-mentes sült vörös káposzta szelet tökéletes főétel lehet egy vegán étrendben, pl krumplipürével tálalva. Ugyanakkor ideális köret lehet sült pulyka, liba, kacsa mellé is. Dió és a citrom helyett gesztenyét és narancsot is alkalmazhatunk a főételtől függően egy karácsonyi menüben. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
- 1 közepes vörös káposzta
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál apróra vágott kakukkfű levél
- 1 marék dió, apróra vágva
- ½ gránátalma magjai
A zöldfűszeres vajhoz:
- 50g tejmentes margarin vagy puha vaj
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, kapor vagy petrezselyem
- ½ citrom reszelt héja
- Csipetnyi só
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180C-ra.
- A káposztát 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
- Mindkét oldalon az olajjal bedörzsöljük, majd egy tepsibe helyezzük őket. Megszórjuk a kakukkfű levelekkel, majd sózzuk, borsozzuk.
- Tíz percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk a szeleteket, és további 10-15 percig barnára sütjük, A diót a káposzta köré szórjuk az utolsó 5 perc sütéshez.
- Közben összekeverjük a vajat az apróra vágott fűszernövényekkel és a citrom reszelt héjával. Egy csipetnyi sót és őrölt borsot adunk hozzá.
- A vöröskáposzta szeletek tetejére morzsoljuk a vajat, amikor elolvadt, rászórjuk a gránátalma magokat.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek