A magyar konyha nem igazán gazdag köretekben – a sült krumpli, krumplipüré és rizi-bizi mellett esetleg savanyúságokat szoktunk tálalni. Pedig zöldségekből nagyon könnyen készíthetünk fantasztikus köreteket (de főételeket is!)– amit a mediterrán, skandináv és ázsiai konyhák is bizonyítanak. Sült zöldségek készítése különösen egyszerű lehet, ha a sütőt már amúgy is bekapcsoltuk a főételhez.
Alkalmas zöldségek
Szinte minden zöldség alkalmas sütésre – csupán a sütés idejére kell figyelnünk, különösen akkor, ha többféle zöldségeket kombinálunk.
- Gumós zöldségek – nagyon változatosan felhasználhatók, hiszen egészben vagy szeletleve is süthetők akármelyik sütési módszerrel
- Fejtett hüvelyesek – elég 3-5 perc a sütésükhöz, de hamar megégnek, így vegyes köret esetében a végén adjuk a többi zöldséghez.
- Kemény héjú zöldségek – általában sütőben vagy grillezve sütjük, héjjal együtt. Héj nélkül, feldarabolva serpenyőben is süthetők.
- Káposztafélék – leginkább serpenyőben vagy wokban szokás sütni, bár a kelbimbó sütőben is elkészülhet.
- Konzervek – babfélék, lencsefélék, csicseriborsó, kukorica stb lecsurgatva alkalmas sütésre is – különösen jó kiegészítő elemek lehetnek.
Zsiradék
Szinte minden sütési módszerhez szükséges valami zsiradék. Kerüljük a hidrogénezett olajokat, margarinokat. Még a hidegen sajtolt olaj is oxidálódik magas hőmérsékleten! Kiderült, hogy vajban és libazsírban való sütés mégis egészségesebb – növényi olajok közül a kókuszolaj és a rizscsíra olaj a legjobb, mert nagyon magas a hőbírásuk. Gyors-sütéshez legjobb a földmigyoróolaj. Használt olajat soha ne hasznosítsunk újra – ez rákkeltő!
Sütési módszerek
Zöldségeket az alábbi módszerek szerint lehet sütni:
- Serpenyőben: gyors és egyszerű zöldséges ételeket készíthetünk a serpenyőben, zöldfűszerekkel, fűszerporokkal kiegészítve, amit citrom vagy narancs héja is leve tökéletesíthet.
- Grillsütőn: télen alkalmazhatjuk a sütőbe épített grill-sütőt, vagy grillserpenyőt, nyáron a kerti grill sütőt. Kevés olaj szükséges grillsütéshez, így aránylag egészséges sütési mód, de csak akkor, ha nem lesznek a zöldségek kormosak! Grillezés>>
- Sütőlapon: öntött vas vagy kerámilapon egészségesebb a sütés, mert alig kell hozzá zsiradék, és nem sül túl könnyen a zöldség. Ez lehet beépített, elektromos vagy tűzhelyre helyezhető.
- Sütőben: különösen hasznos, ha főételt készítünk a sütőben – az alsó polcra legalább kétféle köret befér. Azonban figyeljünk a zöldségek sütési idejére! Sütőben alacsony hőmérsékleten is süthetünk zöldségeket – ez egészséges, de sokáig tart.
- Olajsütőben: a fritőz a legegészségtelenebb sütési módszer, ennek ellenére nagyon népszerű. Ideális sült krumpli és ropogós zöldségek készítéshez. Sütés után legalább az olajat itassuk fel papírtörölközőben! Manapság létezik egészségesebb verzió is, amibe csupán 1-2 kanálnyi olaj szükséges, de a sült zöldségek nem igazán ropogósak!
- Wokban: ideális szuper gyors sütéshez. Ha megfelelő olajat alkalmazunk, akkor egészséges sütési módszer, mert kevés olaj szükséges, és a vitaminok a zöldségben maradnak.
Tippek
- Sokkal egészségesebb az, ha a zöldségeket héjjal és egészben sütjük – fogyasztás előtt a héjat eltávolíthatjuk. Sok esetben a héj fogyasztható is (pl burgonya, édes burgonya), de lehetőleg bio terméseket alkalmazzunk, és/vagy sütés előtt alaposan mossuk, súroljuk át.
- Gumós zöldségeket sokszor érdemes félig előfőzni, majd átsütni, vagy falat-nagyságra darbolva, vékonyon szeletelve süssük.
- Némely zöldség (pl cukkini, padlizsán, gomba, paradicsom) sütés közben levet ereszt, erre gondoljunk mielőtt egyéb zöldségekkel kombinálnánk.
- A sült zöldségek nem csupán köretként kerülhetnek az asztalunkra. Főétel is lehet egy vegán, vegetáriánus vagy méregtelenítő étrendben péksüteménnyel vagy párolt rizzsel tálalva.
- A maradékot soha ne dobjuk ki – hasznosítsuk újra egyéb ételekhez. Például lehet töltelék leveles tésztában; tojással elkeverve omletté varázsolhatjuk, pürézve pedig mártogatóssá. De lehet pizza feltét, szendvics töltelék- sőt, forró alaplevessl felöntve akár leves is.
- Tanuljunk a mediterrán étrendből, és tegyük szokássá azt, hogy a zöldséges köreteknek ugyanolyan szerepük legyen egy menüben, mint a főételnek. Minden főétkezésnél készítsünk 1-2 egyszerű zöldséges köretet! Íme sok finom sült zöldséges recept:
Sült zöldség receptek
Sült zöldségek másképp
Sült zöldségek sütőben
- Citromos sült burgonya
- Tepsiben sült burgonya
- Tört sült krumpli
- Meleg sütőtök saláta
- Chilis sült sütőtök
- Chilis édesburgonya
- Sült pasztinák
- Sült cékla
- Sült sárgarépa
- Sült sárgarépa és paszternák
- Sült paradicsom saláta
- Rakott paradicsom és cukkini
- Sült sütőtök mozzarellával
- Rizses töltött paprika
- Fűszeres sült sütőtök
- Sült cikória hagymával
- Lóbab és sült paradicsom
- Pikáns sült sütőtök lencsével
- Sült cékla, lencse és brokkoli saláta
- Sült sütőtök csicseriborsóval
- Sajtos karfiol
- Édeskömény, bab és paradicsom saláta
- Sült zöldségek lencsével
- Héjában sült édesburgonya sajttal
- Sült tök fetával
- Sült paradicsomos tök
- Sült laskagomba
- Gesztenyés sült sárgarépa
- Mexikói egészben sült karfiol
- Fokhagymás és kakukkfüves sült cékla
- Pikáns karfiolsteak
- Sütőben párolt cikória
- Mustáros-mézes sült cikória
- Egészben sült karfiol paprikás csicseriborsóval
- Balzsamecetben sült vörös káposzta gesztenyével
- Fokhagymás-kakukkfüves sült tört burgonya
- Miso mázas sült paszternák
- Kétszer sült édesburgonya pikáns lencsével
- Citromos-kapros édeskömény
- Harissás sült sütőtök
- Hasselback sült burgonya szalonnával és rozmaringgal
- Sült vörös káposzta és cékla
- Miso mázas sült édesburgonya
- Tepsiben sült pikáns édesburgonya és paprika
- Balzsamecetes sült lilakáposzta szelet
Zöldségek serpenyőben
- Fenyőmagos cukkini
- Rókagombás cukkini
- Spenótos csicseriborsó
- Cukkini fasírt
- Ropogós cukkini
- Chilis gomba
- Citromos gomba
- Spenótos bab
- Paradicsomos padlizsán fenyőmaggal
- Paradicsomos padlizsán
- Paradicsomos padlizsán csicseriborsóval
- Babos brokkoli
- Babos póréhagyma
- Thai brokkoli és zöldbab
- Peperonata
- Póréhagymás rókagomba tofuval
- Szalonnás brokkoli
- Paradicsomos sült tök fetával
- Bacon, szalonna, lencse saláta
- Török padlizsánsaláta
- Fűszeres lencse zöldségekkel
- Édesburgonya pikáns babbal, kukoricával és avokádóval
- Spenótos édesburgonya
- Pikáns gomba indiai módon
Sült zöldségek wokban
- Kínai sült zöldségek
- Szezámmagos fodros kel
- Shiitake és zöldbab wok
- Gyömbéres spenót wok
- Sült babcsíra zöldbabbal
- Pikáns karfiol wok
- Mustárfű wokban
Húsos sült zöldségek
- Szalonnás cukkini
- Szalonnás padlizsán
- Szalonnába tekert spárga
Kapcsolatos cikkek