A legtöbb ételt fel lehet dobni zöldfűszerrel, de vannak olyanok, amelyekben a zöldfűszer a domináló. A következő zöldfűszeres receptek között ilyen ételek szerepelnek.
Zöldfűszerek a konyhában
A legtöbb zöldfűszer nem csupán aromás, de nagyon egészséges is, így érdemes rendszeresen alkalmazni őket. Az európai konyhákban népszerű zöldfűszereket könnyen lehet termeszteni konyhakerteben, erkélyen vagy télen egy kis cserépben az ablakpárkányon, így mindig van lehetőség az alkalmazásukra. Lásd Fűszernövények termesztése>>
Zöldfűszer típusok
Alapvetően két csoportba sorolhatjuk a zöldfűszereket – lágy és fás szárúak.
- A lágyszárú zöldfűszerek levelei frissek és aromások, így leginkább nyersen alkalmazzuk őket (pl salátákban, mártásokban), vagy közvetlenül a főzés végén adjuk az ételkehez – pl levesekhez, egytálételkehez, sültekhez. Ilyen a zöldpetrezselyem, koriander, bazsalikom, menta, snidling, kapor, zsálya.
- A fás szárú zöldfűszerek íze intenzívebb, levelei kissé rágósak, így kiválók pácolásra, töltelékekbe, továbbá levesekbe, egytálételekbe, főzelékébe fűzzük. Ilyen pl a rozmaring, oregánó-majoranna, kakukkfű, babérlevél.
- Érdemes megemlíteni a különleges zöldfűszereket, amelyek nyersen a legfinomabbak, és kimondottan egészségesek – rukkola, zsázsa, vizitorma, sóska, citromfű.
- Az ázsiai konyhák népszerű zöldfűszerei közé tartozik az ázsiai citromfű, curry levél, thai bazsalikom, vietnámi menta, kaffir lime, kínai snidling (gau choi), koriander, shiso is.
Zöldfűszerek tárolása
- A cserepes zöldfűszert tároljuk meleg, napos helyen, és rendszeresen öntözzük!
- A csokros friss zöldfűszereket tároljuk vízben! És naponta cseréljük le a vizet!
- A kis, légmentes zacskóban árult zöldfűszereket hűtőszekrényben kell tárolni, és egy-két napon belül fel kell használni, bár ezt meghosszabbíthatjuk, ha vizes papírtörölközőbe becsavarjuk a szárait.
- A legtöbb zöldfűszer lefagyasztható, de érdemes fagyasztás előtt felaprítani őket, és kis zacskókba vagy jégkockatartóba adagolni.
- Szárított fűszereket házilag is tudunk készíteni, ugyanis, különösen fás szárú zöldfűszerekből (pl. kakukkfű, babérlevél, rozmaring, oregano). A szárítást el lehet végezni a szabadban (csokorba kötve majd lógatva) vagy a sütőben (nagyon alacsony hőmérsékleten). Szárítás után apró darabokra morzsáljuk, vagy aprítógépben porrá daráljuk, majd légmentes kisüvegekben tároljuk.
Zöldfűszerek felhasználása
- A friss zöldfűszerek felhasználása eltér a szárított verziótól, ugyanis az utóbbiból jóval kevesebbre van szükségünk. Továbbá a szárított zöldfűszert általában pácoláshoz alkalmazzuk, illetve egytálételekbe, levesekbe főzzük bele. Míg a friss lágyszárú zöldfűszereket tálalás előtt adjuk az ételhez, vagy salátákba, töltelékekbe, mártásokba, pürékbe keverjük.
- Nagyon sok zöldfűszernek fontos szerepe van a népgyógyászatban. A mentás tea például segíti az emésztést, a zöldpetrezselyem szára elősegíti a sexuális képességet (lásd vágykeltő ételek), a rukkola tápanyagokban küklönösn gazdag, míg a viztorma a szuperételek egyike.
- Zöldfűszerekből fantasztikus alapmártásokat, szószókat készíthetünk. Világhírűek az olasz pesto (bazsalikom), az argentin chimichurri (oregánó, zöldpetrezselyem), a spanyol mojo verde (zöldpetrezselyem, koriander), a mexikói salsa verde (koriander), az olasz gremolata (zöldpetrezselyem), a marokkói chermoula (koriander, menta, zöldpetrezselyem), az angol mint sauce (menta), az indiai zöld chutney (menta, koriander), a német Frankfurti zöld szósz. Ezeket öntetként, kiegészítőelemként, pácként szokás alkalmazni.
- Zöldfűszerekkel szinte minden ételt feldobhatunk – legyen az egy omlett, leves, főzelék, szendvicskrém, pástétom, mártogatós, egytálétel, sült hús, fasírt, hal, húsgombóc, puffancs, pogácsa, laposkenyér, curry stb. Azonban nagyon sok zöldfűszer különösen passzol bizonyos alapanyagokhoz. Klasszikus kombinációk például a bárány-menta, bárány-rozmaring, tárkony-csirke, sertéshús-zsálya, hal-kapor, bazsalikom-paradicsom, koriander-chili, zöldpetrezselyem-citrom, zöldborsó-menta stb. Lásd zöldfűszerek>>
Zöldfűszeres receptek
A következő zöldfűszeres recept gyűjteményben a zöldfűszerek a főszereplők:
Szószok, mártások
- Bazsalikomos avokádókrém
- Bazsalikomos majonéz
- Mentás zöldborsó humusz
- Koriander és chili salsa
- Zöld pesto házilag
- Gremolata
- Kapros zöldborsókrém
Saláták, falatok
- Hagymás uborka
- Görög saláta
- Korianderes uborkasaláta
- Citromos krumplisaláta vizitormával
- Zöldfűszeres falafel
- Mentás zöldborsó saláta
- Spárga mentás mandula mártással
- Pestos csiga
- Vegán pestós csiga
- Pestos bébi cukkini sonkába tekereve
- Zöldfűszeres paradicsom saláta
- Mentás burgonyasaláta csemegeuborkával
- Görög krumplisaláta
- Kapros citromos olajbogyók
- Tabulé saláta uborkával
- Sült garnéla kaporral
- Zöldfűszeres olívabogyók
- Kapros-citromos lencse saláta
- Fokhagymás-kakukkfüves garnéla
- Krumplisaláta fetával és kaporral
- Szardellával és kaporral töltött tojás
- Fűszeres-mentás falafel
Levesek
- Korianderes répaleves
- Rozmaringos édesburgonya leves
- Tavaszi káposztás zöldségleves
- Francia pistou zöldségleves
- Olasz tavaszi leves
- Zöldborsó és vizitorma krémleves
- Rukkola krémleves
- Zöldborsó és rukkola leves
- Mentás zöldborsó és sárgarépa leves
Főételek
- Zöldfűszeres sült csirke
- Zöldfűszeres omlett
- Petrezselymes omlett grillezett paprikával és fetával
- Bazsalikomos csirke csíkok
- Thai bazsalikomos hátzsín csíkok
- Zöldfűszeres pácolt bárány szeletek
- Rozmaringos gyöngytyúk
- Mentás bárányszelet
- Mentás báránytál
- Tárkonyos csirkecomb
- Petrezselymes báránycomb
- Zöldfűszeres báránysült
- Citromos-rozmaringos csirkecomb
- Petrezselymes csirkecomb zöldségekkel
- Halfilé zöldfűszeres kéregben
- Hátszín zöldfűszeres paradicsommal
- Fűszervajas báránysült
- Vízitormás lazac kapros újkrumplicval
- Argentin hamburger
- Zöldfűszeres pulykacomb mandarinnal
- Olasz báránysült
- Citromos-bazsalikomos grillezett csirkecomb
- Citromos-zöldfűszeres tengeri durbincs
- Citromos-kakukkfüves pisztráng
- Citromos báránycomb kaporral
- Citromos sült csirke citrommal és korianderrel
- Citromos grillezett tengeri sügér
- Pikáns zöldfűszeres sült makréla
- Citromos-kapros tengeri sügér
- Mentás báránysült
- Zöldborsós-kapros gofri
- Citromos-kakukkfüves sült csirke
- Kapros-zöldborsós gnocchi
- Rozmaringos fokhagymás tengeri sügér
- Zöldfűszeres brie sajtos omlett
Tészták
- Petrezselymes spagetti
- Mentás-fetás spaghetti
- Vizitormás spaghetti
- Padlizsános-rukkolás tészta
- Rukkolás tészta zöldborsóval
- Babos tészta kapros-céklás mártásban
Köretek
- Petrezselymes rizottó
- Petrezselymes zellerpüré
- Oreganós sült cékla
- Párolt cukkini kakukkfűvel
- Mexikói párolt rizs
- Sült krumpli korianderes mártással
- Grillezett kukorica
- Paprikás sült krumpli fetával
- Mentás alma chutney
- Grillezett édeskömény chilis mártással
- Grillezett zöldfűszeres burgonyasaláta
- Fokhagymás és kakukkfüves sült cékla
- Fokhagymás-petrezselymes krumpli
- Mentás, krémes újburgonya saláta
- Grillezett újburgonya babérlevéllel
- Citromos-kapros édeskömény
Édességek
- Bazsalikomos fagyi
- Rozmaringos fügelekvár
- Citromos-kékáfonyás süti
- Mentás-csokis sajttorta
- Fordított rozmaringos vérnarancstorta
