Hűvös napokra ajánljuk a következő kiadós, ugyanakkor immunerősítő levest. A rozmaringos édesburgonya krémleves szuper egyszerű, rokforttal tálalva pedig kimondottan érdekes az íze..
Hozzávalók
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 púpos ek rozmaring levél (friss)
- 3 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- Negyed tk chilipehely (szárított)
- 1 kg édesburgonya
- 1.2 L zöldség alaplé
- 10 dkg kéksajt (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
- Az édesburgonyát megpucoljuk, kockákra felvágjuk.
- Az olajat egy lábasban felmelegítünk, ebben a hagymát és rozmaring leveleket 3-5 percig puhára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és chilt, egy percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk az édesburgonya darabokat, két-három percig kevergetjük, majd felöntjük a forró levessel.
- Forráspontig felmelegítjük, majd alacsony hőfokon, fedő alatt kb 20 percig puhára főzzük – de nem szétfőzzük.
- Botturmixszal krémessé turmixoljuk, ha szüksége, egy szűrőn átpasszírozzuk.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk, esetleg kéksajtot morzsálunk rá.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével.
- A kéksajt legyen sós – pl rokfort vagy stilton.
- Kéksajt helyett zöldfűszerrel is tálalhatjuk – pl koriander, snidling, petrezselyem zöld.
- Kéksajt nélkül a leves szuper egészséges, ideális méregtelenítés, fogyókúra alatt is.
- A rozmaringos édesburgonya krémleves receptje kb 4 főre elég, a maradék lefagyasztható, vagy néhány napon belül felmelegíthető.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu