A következő petrezselymes rizottó egy szuper köret grillezett, sült húsok-halak- mellé. Elkészítése egyszerű, ha követjük az alapszabályokat – azaz langyos bor, forró zöldségleves, folyamatos kevergetés majd 3 perc pihentetés a végén.
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 20 dkg rizottó rizs
- 1 dl fehérbor (langyos)
- kb 7 dl forró zöldségleves
- 5 dkg vaj
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 2-3 ek reszelt parmezán
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd 1 ek olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, egy-két percig üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a borral.
- Amikor a bor elpárolgott, felöntjük a rizst a forró zöldséglevessel, annyival, hogy teljesen ellepje. Kb 15-20 percig kevergetjük, miközben rendszeresen adagoljuk a levest, miután az előző adag felszívódott.
- Amikor a leves elfogyott és/vagy a rizs puha, de még harapós (al dente), levesszük a lábast a tűzről, belekeverjük a vajat és parmezán. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk majd lefedjük.
- 2-3 percig pihentetjük, majd közvetlenül tálalás előtt belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.
Tippek:
-
A petrezselymes rizottó remek köret sült húshoz, halhoz, grillezett zöldséghez, stb.
-
Fontos, hogy rizottó rizst használjunk!
-
Fontos, hogy a rizottó ne legyen teljesen száraz, hanem laza, kissé kásás. Lásd rizottó készítése>>
Zest.hu