Ez a vegán pestós csiga az egyik legfinomabb sós aprósütemény, amely tejmentes diétába is passzol. Sőt, elkészíthető glutén-mentes leveles tésztával is, így “mindenmentes” lesz. Ideális bulikra, piknikre vagy esti italozás mellé rágcsálnivalóként. A receptet ki lehet egészíteni aprított fenyőmaggal, reszelt vegán sajttal vagy friss aprított zöldfűszerekkel (pl bazsalikom, petrezselyem, menta, koriander levél) is. Én néha szárított chilit is szoktam a tésztára szórni.
Hozzávalók
- 1 készre nyújtott leveles tészta (ez lehet glutén- vagy csökkentett zsírtartalmú, de ügyeljünk arra, hogy tejmentes legyen!)
- 2-3 evőkanál vegán zöld pesto (bolti vagy házi)
- Egy marék fekete olajbogyó, aprítva
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A tésztát egy vágódeszkára kiterítjük.
- A közepére adagoljuk a pestót, majd egyenletesen elkenjük.
- Rászórjuk az olajbogyó darabokat.
- A hosszabbik oldalon szorosan feltekerjük a tésztát – egy hurka alakot kell kapnunk. Ha van időnk, pihentessük a hűtőszekrényben 15-30 percig (ebben az esetben most kapcsoljuk be a sütőt)
- Éles késsel a hengert 12 darabra szeleteljük. Ezeket a tepsibe helyezzük, vágott oldallal felfelé nézve. Legyen elegendő hely közöttük!
- A tepsit a sütő közepébe tesszük és kb 12-15 percig szép világosbarnára sütjük a csigákat.
- A tepsiben hűlni hagyjuk a csigákat néhány percig, majd áthelyezzük őket egy rácsra.
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek