A tengeri halfilé nagy előnye, hogy szálkázott és bőrtelenített, így nem macerás se az elkészítése, se a fogyasztása. Ráadásul változatosan elkészíthető rohanós hétköznapokra vagy vendégváró alkalmakra. Példa erre a halfilé zöldfűszeres kéregben, amit 5 perc alatt elő lehet készíteni, és 15 perc múlva az asztalon lehet..
Hozzávalók
- 1 ek aprított snidling
- 1 ek aprított tárkony
- 1 ek aprított petrezselyem zöld
- 5 dkg zsemlemorzsa
- Fél citrom reszelt héja
- 2 ek olívaolaj
- 2 x 200 dkg fehér halfilé
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Az aprított zöldfűszereket elkeverjük a zsemlemorzsával, citromhéjjal, kevés sóval, borssal és 1 ek olívaolajjal.
- A halfiléket a maradék olajjal mindkét oldalon bedörzsöljük sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe helyezzük. A tetejüket befedjük a zöldfűszeres morzsával.(ujjal nyomjuk a morzsát kissé a halra!). Kevés olajjal meglocsoljuk, a bemelegedett sütőben 15 percig világosbarnára sütjük.
- Melegen tálaljuk citrom gerezdekkel.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével és zöldsalátával.
- Tálalhatunk mellé tatármártást vagy majonézt, pl tárkonyos majonézt (csupán 5 dkg majonézt keverjünk el 1 tk kapribogyóval,1 tk citromlével és 1 tk aprított tárkonnyal!)
- Fontos, hogy a halat ne süssük túl, különben kiszárad. Ha könnyen leválnak egymásról a húsrétegek, akkor jó.
- Alkalmazhatunk fagyasztott halfiléket is, de ezeket engedjük fel sütés előtt, még akkor is, aha az van a csomagolásra írva, hogy a fagyasztva is süthető!
- A zsemlemorzsa lehet rizs- vagy kukoricadara is – így gluténmentes az étel.
- A halfilé zöldfűszeres kéregben remek hétköznapi főétel lehet, hiszen gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ugyanakkor különleges, így egy laza vendégváró menübe is passzol, főleg, hogy könnyen előkészíthető (a beborított halat néhány órán keresztül nyugodtan tárolhatjuk a hűtőszekrényben). Remekül passzol egy egészséges étrendbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu