A cukkini az egyik legjobb alapanyag, mert villámgyorsan lehet nagyszerű, de egyszerű köreteket készíteni belőle. A nyári szezon alatt érdemes rendszeresen tartani a hűtőszekrényben egy-két darabot, hiszen sokszor előfordul az, hogy varázsolnunk kell a vacsorához, ebédhez egy gyors köretet, vagy a sok grillkolbász mellé elfelejtettünk valami köretet is készíteni. A párolt cukkini kakukkfűvel egy remek étel ilyen alkalmakra, hiszen elkészítése max 10 perc..
Hozzávalók
-
2 közepes cukkini
-
3 ek olívaolaj
-
1 citrom leve
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 maréknyi kakukkfű
-
Só, bors, kakukkfű díszítéshez
Elkészítés
-
A cukkinit egy zöldségpucolóval vágjuk fel hosszú, vékony csíkokra.
-
Forró olajban süssük át kb 1 percig az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a citromlét majd a cukkíni csíkokat. Fedő alatt pároljuk kb 5 percig. Vigyázzunk arra, hogy ne égjen oda – akkor jó, amikor a citromlé felszívódot!
-
Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint, majd szórjuk meg friss kakukkfűvel.
Tippek
-
A kakukkfűt helyettesíthetjük oregánóval is!
-
Különösen ajánljuk köretként grillezett ételek vagy sült húsfélék mellé (pl fasírozott, húsgombócok stb)
-
Finom hidegen is, így remek szendvicsekbe, főleg mediterrán jellegű kenyerekbe töltve (pita, ciabatta, foccacia stb) – éppen ezért kiváló piknik menübe is
-
Remekül passzol ázsiai ételekhez is, pl a thai halfasírt-hoz
-
Méregtelenítés alatt is fogyasztható, diétázók, fogyokúrázók számára is kiváló
A párolt cukkíni kakukkfűvel tapasként is alkalmazható, de ünnepi ill.vendégváró menükhöz is passzolhat.