A rozmaringos fügelekvár egy különleges ínyencség, amely szuper édességként vagy mártásként húsok, sajtok mellé. Fél órán belül elkészül, nem kell dunsztolni sem, azaz tuti egyszerű.
Hozzávalók
- Fél kiló érett füge
- 15 dkg cukor
- 1 ek reszelt citromhéj
- 1 szár rozmaring
Elkészítés
- A fügéket megmossuk, szárait levágjuk, majd négy-négy gerezdre felvágjuk őket.
- Egy nehézaljú lábasba szórjuk a füge szeleteket, a citromhéjat, hozzáadjuk a cukrot és rozmaringot. Felöntjük fél bögre vízzel (125ml), felforraljuk, és 15 percig puhára főzzük.
- Botturmixszal pürézzük, vagy szűrőn átnyomjuk, továbbá 10-15 percig sűrű lekvárrá főzzük.
- Sterilizált üvegekbe töltjük.
Tippek
- Ha darabosan kedveljük, vagy chutney-ként tálaljuk pl sajtok mellé, akkor elég krumplitörővel átnyomkodni.
- A lekvár alkalmas sütemények, desszertek készítéshez, vagy csupán lekváros kenyérhez – ugyanakkor szuper crostinin kecskesajttal és/vagy pármai sonkával tálalva.
- Remekül passzol vadakhoz, szárnyasokhoz, sertéssültekhez (akár mázként, mártásként vagy szószokban).
- Ünnepi (pl karácsonyi) ételekhez citrom helyett narancshéjjal is elkészíthetjük.
- Lehetőleg érett fügéket alkalmazzunk – ha nem azok, cukorral pótoljuk.
- Tároljuk hűvös helyen, felbontás után csakis hűtőszekrényben.
- A rozmaringos fügelekvár egy tuti egyszerű, pikáns verzió, érdemes kipróbálni! A fenti adag két kis üvegre elég (kb 2x2dl).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu