A krumplipüré az egyik kedvenc ételünk, néha azonban érdemes kipróbálni egyéb zöldségekből készült püréket is. Ilyen például a zellergumó, amely nem csupán könnyen pürézhető, de egészséges is. A petrezselymes zellepüré egy érdekes verzió, ideális különleges alkalmakra..
Hozzávalók
-
1 zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl tej
- Csipetnyi reszelt szerecsendió
- Csipetnyi gyömbérpor
- 1 kiskocka vaj
- 1 kiskanál tejszín
- 1 kis csokor petrezselyem, aprítva
Elkészítés
- A zellert megpucoljuk, kockákra vágjuk. Egy lábasba töltjük, és leöntjük annyi tejjel, hogy ellepje.
- Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát és 1 csipetnyi sót. Forráspontig melegítjük, majd 20 percig alacsony hőfokon rotyogtatjuk.
- Leszűrjük, a tejet nem öntjük ki.
- Egy mixerbe töltjük a főtt zellert, pürézzük. Töltünk hozzá a tejből annyit, hogy sima, sűrű állagú pürét kapjunk.
- Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselyem zöldet, ismételten turmixoljuk. Belekeverjük a vajat és a tejszínt. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként sült húsok, halak mellé – különösen passzol téli sültek mellé, pl sült pulyka, sült csirke, egyben sült vadak stb.
- Vigyázzunk arra, hogy ne főzzük túl a zellert, mert túl „vizes” lesz, azaz pürézéskor nem lesz krémes az állaga. Al dente az igazi.
- Egészségesebb az étel úgy, ha a tejszínt kihagyjuk, vaj helyett olívaolajat vagy nem hidrogénezett margarint alkalmazunk. Tej helyett használhatunk növényi tejeket is, így az étel vegán és diétás is.
- A petrezselymes zellerpüré ideális ünnepi, vendégváró és családi köret – a szokásos krumplipürétől eltér, így különleges főételek mellé ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu