A következő zöldfűszeres falafel egy nyárias verzió – mint a neve is elárulja, friss zöldfűszerek dobják fel. Nagyon egyszerűen összedobható, sütése is csupán 5 percet (és kevés olajat) igényel..
Hozzávalók
- Fél ek olívaolaj
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tl őrölt koriandermag
- 1 konzerv csicseriborsó (400ml)
- 1 tk sütőpor
- 5 ek csicseriborsó liszt (vagy normál liszt)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kis maréknyi zöldpetrezselyem levelei
- 1 kis maréknyi koriander levelei
- 1 ek aprított mentalevél
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, majd a felforrósított olajban 2-3 percig megpuhítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerporokat, majd további 5 percig, alacsony hőfokon, pároljuk.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, a hagymához adjuk 1 ek vízzel, és 2-3 percig megpuhítjuk.
- Egy turmixgépbe áttöltjük. Hozzáadjuk a sütőport és a lisztet, néhány másodpercig turmixoljuk. Hozzáadjuk a durván felaprított zöldfűszereket, a citromhéjat,sózzuk, borsozzuk, és durva masszává turmixoljuk.
- 8 gombócot formálunk a masszából, pihentetjük.
- A gombócokat befújjuk olajjal vagy kevés, forró olajban barnára sütjük – közben meg-megforgatjuk, hogy minden oldalon szép barnára süljenek.
Tippek
- Tálaljuk salátával és joghurtos öntettel egy pita kenyérbe töltve vagy arab kenyérlepénybe csomagolva. Különösen passzol mellé a tzatziki saláta vagy a joghurtos uborkasaláta.
- Könnyen előkészíthető, továbbá langyosan, hidegen is fogyasztható, így ideális partikra, piknikre, uzsonnára – ugyanakkor laktató, így szuper brunch-ra vagy kímélős ebédre, vacsorára.
- A zöldfűszeres falafel nem csupán egy különleges verzió, de passzol vegán, vegetáriánus, diétás és egészségtudatos étrendekbe. Csicseriborsó liszttel készítve természtesen glutén-mentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu