Az angol konyha egyik specialitása a relish, amelyben apróra vágott zöldségeket egy ecetes, fűszeres lében marinálnak és tartósítanak. A korianderes uborkasaláta egy nyári verzió, amely változatosan felhasználható. Ráadásul tuti egyszerű, 5 perc alatt összedobható..
Hozzávalók
- 1 kígyóuborka
- 4 ek fehérborecet
- 1 ek kristálycukor (lehetőleg nádcukor)
- Fél tk só
- 1 tk koriandermag
- 3 dkg friss koriander
Elkészítés
- Az uborka végeit levágjuk, majd hosszában kettévágjuk. Kiskanállal kikaparjuk a magját.
- Az uborkát apró, kb fél centis kockákra aprítjuk.
- A sót, ecetet, cukrot és koriandermagot elkeverjük. Megkóstoljuk, ízesítjük.
- Egy üvegtálba szórjuk az uborka darabokat, leöntjük a cukros ecettel.
- A friss koriandert felaprítjuk, az uborkára szórjuk, elkeverjük.
Tippek
- Tároljuk jól lezárt üvegben – sterilizált üvegben hetekig eláll.
- Frissen, azaz egyből fogyasztható, de érdemes 1-2 órát várni, hogy az ízek összeálljanak.
- Tálaljuk grillezett húsok, halak vagy felvágottak, maradék hideg sültek, parti falatok mellé. Nagyon jó szendvicsekbe is – különösen hamburgerbe.
- A kikapart magot ne dobjuk el – ez szuper lehet tzatziki készítéséhez vagy szempakolásként (egy muszlin darabba csavarjuk bele, és tegyük a szemünkre!) és egyéb házi ápolószerként.
- A korianderes uborkasaláta ideális saláta lehet piknikre, kirándulásokra, uzsonnára is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu