A tabulé (arabul tabbula, nemzetközi néven tabbouleh vagy tabbouli) az egyik legnépszerűbb saláta a Közel-Keleten. Eredetileg Libanonból és Szíriából származik, manapság az arab és kelet-mediterrán mezék egyik alapétele. Mivel nagyon népszerű, rengeteg verziója létezik, bár az alap-összetevők (petrezselyem, paradicsom, menta, hagyma és bulgur) szinte minden receptben megtalálhatók. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és remekül passzol grillezett húsok, halak és zöldségek mellé– nem csoda, hogy az egész világon népszerűvé vált. Hagyományosan a bulgurt csupán beáztatják az ételhez, de főtt bulgurt is lehet hozzá alkalmazni, mint az alábbi recepteben. A következő tabulé saláta uborkával egy friss, modern verzió – ideális nyári grillezésre.
Hozzávalók
- 1 csésze főtt bulgur
- ½ csésze apróra vágott kígyóuborka
- ½ csésze apró vágott érett paradicsom
- 1 kis csokor (lapos) zöldpetrezselyem levelei
- 2 evőkanál apróra vágott menta levél
- 3 szál újhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- ½ citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
Elkészítés
- Megfőzzük vagy beáztatjuk a bulgurt a csomagoláson található utasítás szerint, majd hűlni hagyjuk.
- Közben a kockára vágott uborkát és paradicsomot egy szűrőedénybe tesszük, és megsózzuk. Jól összedolgozzuk, majd az edényt egy tálba helyezzük és kb. 10 percig pihentetjük.
- A petrezselymet és a mentát egy kis aprítógépben durva, szemcsés keverékké aprítjuk.
- Kb 2-2,5 csésze főtt/beáztatott bulgurt egy keverőtálba kimérünk.
- Hozzáadjuk az olajat, citromlevet és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket, majd a leszűrt uborka és paradicsom darabokat.
- Óvatosan összekeverjük, miközben beleforgatjuk az újhagymát.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint beállítjuk a fűszerezést, citromlevet, olajat stb.
- Tálalás előtt 15 percig pihentetjük a salátát.
- Hűtőben, letakarva, kb 3-4 napig tárolhatjuk.
Zöldfűszeres receptek