A görögsaláta nem hiába a klasszikus saláták egyike, hiszen az elkészítése gyors és egyszerű, az eredmény viszont szuper finom (és egészséges!). Remekül passzol sok-sok nyárias ételhez, vagy egy-két pita kenyér kiséretében kiváló gyors szendvics, snack, előétel is lehet. Íme a recept tippekkel:..
Hozzávalók
- 20 dkg feta sajt
- 4 érett paradicsom
- ½ uborka
- 1 kis vöröshagyma
- 8 zöld olajbogyó (magtalan)
- 8 fekete olajbogyó (magtalan)
Öntet
- 6 ek olívaolaj
- 2 ek vörös borecet
- 1 fokhagyma, présleve
- 1 ek friss apróra vágott friss oregano
- 1 ek friss apróra vágott petrezselyem zöld
- Tengeri só, őrölt bors
- 1 csipenyi cukor (opcionális)
- Díszítéshez: szőlőlevelek (opcionális)
Elkészítés
-
Egy üvegtálban keverjük el a salátaöntetet, majd tegyük félre.
-
Vágjuk fel a paradicsomokat gerezdekre, a hagymát vékony szeletekre, a feta sajtot kb 1.5 cm-es kockákra – az uborkát vágjuk fel hosszában négy részre, majd 1cm-es darabokra.
-
Egy nagy üveg, porcelán vagy cserép tálban keverjük el óvatosan az alapanyagokat majd öntsük le a salátaöntettel, majd fakanállal óvatosan keverjük át.
-
Tálaljuk forrázott szőlőleveleken!
Tippek
-
A salátát érdemes elkészíteni 1-2 órával étkezés előtt, hogy az alapanyagok átvegyék alaposan az öntet ízét.
-
Borecet helyett citromlevet is alkalmazhatunk, a hagyma lehet lilahagyma is.
-
Remek grill-party étel, hiszen nagyon passzol grillezett húsok, halak mellé.
-
Szárított oregano is alkalmazható, bár a saláta elveszíti a friss zamatát.
-
A maradék felhasználható szendvicsekhez, különösen finom pita lepénybe vagy ciabatta kenyérbe töltve.
-
Ha igazi görög feta sajtot használunk (amely juh és kecskesajt keveréke), hosszabb méregtelenítésre is alkalmas
A görögsaláta nem csupán a klasszikus de az egészséges saláták egyike is, amely ráadásul isteni finom is!
Zest.hu