Manapság a pesto minden nagyobb szupermarketben beszerezhető, nem csupán olasz delikben – különösen a klasszikus, bazsalikom-alapú verzió. Zöld pesto házilag nagyon könnyen készíthető – az olaszok ritkán vásárolnak bolti termékeket. Ez a recept a milánói barátnőm családi receptje, ami a déd-déd nagymamájától származik. Egy kis konyhai aprítógépben se-perc alatt kész van, azonban hagyományosan mozsárban készül, amelynek az állaga durvább. A pesto többek között saláta öntetekhez, tésztákhoz, pizzához, töltelékekhez, grillezett húsok-halak mártásaként alkalmazható. Felhasználástól függően szokás citromot is adni hozzá.
Hozzávalók
- 1 csokor friss bazsalikom levelei (kb 50g)
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 marék fenyőmag (kb. 25 g)
- 25 g (kb) reszelt parmezán sajt
- 100 ml olívaolaj (extra szűz)
- ½ citrom leve (opcionális)
- Csipet só, őrölt bors
Elkészítés
- Egy serpenyőben, olaj nélkül, kissé megpirítjuk a fenyőmagot majd félretesszük.
- A fokhagymát egy csipetnyi tengeri sóval egy mozsárban összezúzzuk.
- Hozzáadjuk a fenyőmagot, és folytatjuk a törést néhány másodpercig. A bazsalikomleveleket fokozatosan hozzáadjuk, majd addig törjük, amíg egy durva pasztát nem kapunk.
- Belekeverjük a parmezánt, az olaj felét, majd a citromlevet (esetleg).
- Ízlés szerint sózzuk és borozzuk.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint adunk még hozzá olajat, fűszereket vagy citromlevet.
- Egy kis edénybe töltjük, és lefedve felhasználásig hűtjük.
- Ha néhány napnál tovább kívánjuk tárolni, akkor töltsük egy sterilizált üvegbe, és öntsünk egy vékony réteg olíva olajat a tetejére, majd légmentesen zárjuk le, és tároljuk hűtőben vagy hideg kamrában. Ez a verzió hetekig (sőt, akár hónapokig is) eláll felbontatlanul.
Aprítógépben is elkészíthető a pesto, csupán pürézzük a hozzávalókat addig, amíg egy durva vagy szemcsés pasztát nem kapunk. Azonban ne legyen túl folyékony, de pépes sem.
Kapcsolatos receptek
- Zöldfűszeres receptek
- Szószok, mártások
- Pesto receptek
- Olasz ételek