A muffin világszerte az egyik legnépszerűbb sütemény. Ez nem csoda, hiszen az elkészítése gyors és egyszerű, sütésben járatlanok sem tudják igazán elrontani. Továbbá remek édesség kávézás vagy teázás mellé, partikra, ünnepekre. Íme néhány tipp a muffin készítéshez, amit sok finom muffin recept követ.
Muffin eredete
A muffin egy amerikai sütemény, azonban nem amerikai eredetű, hanem egy angol teasütemény (cupcake) reformált verziója – az utóbbit helytelenül „angol muffin”-ra fordítottak le. (Az angol muffin valójában egy lapos, sós zsemle).
Az angol cupcake hagyományosan egy tömény, lapos, csésze alakú teasütemény (nevét is innen kapta) – de legfontosabb jellemzője az, hogy a teteje lapos, ugyanis (vajas, tejszínes) krémmel vagy gyümölcshabbal díszítve tálalják. Különleges verziója a fairy cake, amely elsősorban ünnepi alkalmakra készül.
A muffin a cupcake lazább változata. Az amerikai muffin a 80-as években alakult ki a kávézási kultúra elterjedésével párhuzamosan. Ugyanekkor indult el az egészséges életmód mánia, amely ellenezte a cukorral és vajjal teli ételeket, így az amerikaiak egészségesebb változatot követeltek. A muffin éppen ezért kevesebb cukorral és tojással készül, több folyadékot tartalmaz, vaj helyett pedig növényi olajat használunk. A teteje nem lapos, hanem púpos (ugyanis több benne a sütőpor) – ettől az állaga is lazább, és nem szükséges kalóriadús krémekkel tálalni. Az eredmény egy jellegzetesen gomba alakú sütemény, amely könnyebb és egészségesebb, mint az eredeti cupcake. Azonban nagyon vigyázni kell a boltokban és cukrászdákban vásárolt muffinokkal, ezek tele vannak hidrogénezett olajjal, ízfokozó anyagokkal, cukorral, tartósítószerekkel stb. Még a bió sütémények is kész kalóriabombák lehetnek, vagy túl sok sót tartalmaznak. Valójában sokkal jobban járunk, ha házilag sütünk muffint, amely szerencsére nagyon egyszerűen és olcsón megoldható.
Muffin készítése
- Alap hozzávalók: liszt, vaj, tojás, sütőpor, olaj (vagy olvasztott vaj, margarin), cukor, folyadék (ez lehet tej, joghurt, kefír, tejföl, gyümölcslé), sokszor szódabikarbóna vagy só.
- Mértékegységek: muffin készítéshez általában csészét alkalmazunk. Figyelem: a csésze kisebb, mint a bögre, és bár szinte mindent csészével mérünk, a sütőport, szódabikarbónát, sót, tojást viszont nem, így bögre használatával az arányokon változtatni kell. Csésze mértékegységek>>
- Arányok: az alapreceptet nagyon könnyű megjegyezni. 2 csésze liszt, 1 csésze cukor, fél csésze olaj, 2 tk sütőpor, 1 tojás, 1 csésze folyadék. Ehhez adhatunk 1 csésze gyümölcsöt, 1-1 tk fűszert (pl fahéj, esszencia stb), és gazdagíthatjuk darált dióval, mogyoróval, reszelt citromhéjjal, csoki darabokkal, zabpehellyel stb.
- Tészta készítése: a száraz és nedves hozzávalókat külön tálban elkeverjük, majd összeöntjük. A gyümölcsöt mindig utoljára adjuk a tésztához, pontosabban óvatosan beleforgatjuk (Tuti tipp: puha gyümölcsöt érdemes lisztben előbb megforgatni, így sütés közben nem esik szét!)
- Sütés: a masszát egy evőkanállal muffinsütőbe töltjük, a mélyedések két harmadáig. A mélyedéseket előbb ki kell vajazni vagy bélelni papírkosárkákkal (sütőpapír is megteszi). Modern sütési módszer a szilikon muffinforma használata – individuális formákkal mutatós, különleges süteményeket készíthetünk. Sütés után mindig vegyük ki a muffinokat a formából (papírral együtt), és hagyjuk rácson kihűlni!
- Tálalás: nem baj az, ha a teteje megreped, úgy rusztikus! Tökéletes muffin sütése szinte lehetetlen, vagy véletlenül sikeres – a bolti termékeknél ezt szintetikus anyagok hozzáadásával érik el. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, díszíthetjük cukorkákkal, leönthetjük cukormázzal, csoki öntettel stb.
Muffin felhasználása, tárolása
- A muffin ideális kávézás-teázás kísérőjeként, különösen délutáni teához (eredetileg ez volt a szerepe).
- Remek parti étel is – különösen gyerekzsúrokra. Nyáron tökéletes a piknik kosárba. Parti tippek>>
- Kiváló ünnepekre – húsvétra, karácsonyra, valentin napra nagyon könnyen lehet dekorálni, különösen ha speciális szilikon muffinformában sütjük ki (pl csillag, szív, nyuszi)
- A muffin napokig eltart, és nem szárad ki, mint sok más sütemény. Tároljuk hűvös helyen, vagy légmentes dobozban.
Muffin típusok
- Cupcake – azaz a hagyományos muffin csupán liszt, vaj, tojás és cukor keveréke. Felszíne lapos, így kiváló alapsütemény, amit az alkalomnak megfelelően lehet dekorálni cukormázzal, csokoládémázzal, habbal, krémmel, drazséval, zselével stb. Gyümölcshab>>
- Klasszikus muffin – szintén liszt, cukor, olaj és tojás keveréke, de az állaga könnyebb és kevesebb tojással és cukorral készül. Az ízeket elsősorban gyümölcsök és diók biztosítják, azaz a tészta csak háttér szerepet tölt be. Továbbá a tészta piskótaszerűen könnyű és puha – ezt kefír vagy tej hozzáadásával lehet elérni. Klasszikus amerikai muffinok: kékáfonyás muffin, diós-banános muffin, kukoricás muffin (receptek alul találhatók)
- Egészséges muffin – a muffin előnye, hogy könnyen egészségessé lehet varázsolni. A liszt lecserélhető tönköly vagy teljeskiőrlésű lisztre vagy kombinálható őrölt mandulával, dióval, zabpehellyel és egyéb gabonafélékkel. A cukor és tojás minimumra redukálható, ha édesebb gyümölcsöket alkalmazunk. A pürézett banán tökéletesen helyettesíti a cukrot. Egészséges muffin recept>>
- Sós muffin – pogácsát remekül helyettesít a sós muffin, amiben lehet zöldség, sajt, kolbász, szalonna, tojás, maradék sült hús darabok stb.
- Allergiás verziók – a muffin ideális alapétel lehet szinte minden speciális diétában. Glutén-mentes, dió, mogyoró lisztekkel is megtartja a formáját (ideális a barnarizs liszt), tejet lehet helyettesíteni zab vagy szója termékekkel, de akár gyümölcslével is. Gluténmentes sütik>>
- Különleges muffinok – muffinformában készíthetünk egyéb édességeket vagy sós falatokat is (különösen mini és egyedi formákban). Példa receptek alul találhatók.
Muffin receptek
Az alábbi kipróbált és tuti finom muffin recept gyűjteményünket folyamatosan bővítjük:
- Kékáfonyás muffin
- Banán és diós muffin
- Narancsos muffin
- Citromos muffin
- Csokis-narancsos muffin
- Gesztenyés-sütőtökös muffin
- Málnás muffin
- Szeder és alma morzsa muffin
- Citromos-mákos muffin
- Epres muffin
- Narancsos-áfonyás muffin
- Gesztenyepürés muffin
- Csokis-gesztenyés muffin
- Kakaós-kókuszos muffin
- Narancsos-mákos muffin
- Sütőtökös muffin dióval
- Mandulás szeder muffin
- Marcipános-narancsos muffin
- Fügés-narancsos muffin
- Almás körtés muffin
- Rumos-kakaós muffin
- Citromos-bodzás muffin
- Tejmentes citromos-mákos muffin
- Mákos narancsos muffin
- Bodzás zabpehely muffin
- Citromos-málnás muffin
Diétás muffinok
- Árpás muffin
- Répás hajdina muffin
- Batátás muffin
- Gluténmentes muffin
- Céklás-csokis muffin
- Aszalt gyümölcsös muffin
- Ananászos, répás muffin
- Kakaós-diós muffin
- Banán és zabpehely muffin
- Kókuszos-anászos muffin
- Sárgarépás zabpehely mufin
- Citromos-mákos zabpehely muffin
- Céklás muffin mazsolával
- Sütőtök és zabpehely muffin
- Kakaós zabpehely muffin
- Gluténmentes kakaós-banános muffin
- Gluténmentes édesburgonya muffin
- Gluténmentes áfonyás-mandulás muffin
- Áfonyás zabpehely muffin (glutén-mentes)
- Citromos-mandulás muffin
- Csokis-mogyorós gluténmentes muffin
- Csokis, kókusz joghurtos muffin
- Kókuszos-csokis banán muffin
- Vegán almás zabpehely muffin
- Diós-körtés muffin
- Bodzás-mandulás gluténmentes muffin
- Bodzás-mandulás muffin
- Mangós muffin
- Banános, csokis, gyömbéres muffin
- Vérnarancsos tönköly muffin
- Szedres-joghurtos muffin
Különleges muffinok
- Halloween muffin
- Karácsonyi muffinok
- Mákos tészta muffin
- Krémsajtos tortácska
- Kakaós csiga muffinformában
- Kakaós mini muffin cseresznyével
- Epres-csokis muffin
- Rizses muffin
- Röszti kosárka
- Marcipános-cseresznyés tortácskák
- Fahéjas donut muffin
Cruffin receptek
Ünnepi muffinok
- Halloween muffin
- Mézeskalács muffin
- Karácsonyi muffin
- Bárányka muffin
- Pisztáciás és aszalt sárgabarackos muffin
Sós muffinok
Tortácskák (cupcake)
- Vaníliás cupcake
- Mini muffin cukormázzal
- Narancskrémes sárgarépa muffin
- Mézes-pisztáciás tortácska
- Citromos tortácska
Kapcsolatos cikkek