Az angol muffin valójában nem muffin, hanem egy lapos zsemle, az angol reggeli és amerikai stílusú brunch alap péksüteménye, amit nagyon változatosan lehet hasznosítani. Íme a hagyományos angol muffin receptje.
Mi az angol muffin
Az angol muffint világszerte összetévesztik a muffin-nal vagy a cupcake-kel. A muffin egy amerikai, élesztő nélkül készült sütemény, amely az eredeti cupcake lazább állagú verziója. Lásd muffin receptek>>
Az angol muffin egy gyorsan kisüthető, lapos zsemle, amely már a 10. században is létezett, de a 18 században terjedt el. Hamarosan az angol délutáni teázás alapételévé vált – szendvicsként tálalták vagy lekvárral megkenve. Később az angol reggeli fontos eleme lett, amit az amerikaiak is átvettek. Kiadós reggelire, brunchra alkalmazzák tükörtojás, rántotta, buggyantott tojás, bacon alapjaként – világhírű pl az eggs benedict. Az angolok szendvicsekhez is alkalmazzák (pl bacon-szendvics) vagy pirítósként reggelire, lekvárral fogyasztva.
Hagyományos angol muffin receptje
Hozzávalók
- 45 dkg kenyér liszt
- 1 tk só
- 2 dl tej (növényi tej is jó)
- 1 tk cukor
- 2 tk szárított élesztő
- Zsír vagy növényi szolid zsiradék
Elkészítés
- A tejet és 55 ml vizet felmelegítünk. Amikor meleg, de nem forró, lehúzzuk a tűzhelyről, majd hozzáadjuk a cukrot és az élesztőz. Elkeverjük, 10 percig pihentetjük.
- Közben a sót és lisztet összeszitáljuk, majd a közepébe öntjük az élesztős tejet. Laza tésztává elkeverjük. Amikor a tészta könnyen elválik a keverőtál falától, áttesszük a tésztát egy lisztezett deszkára, és kb 10 percig átgyúrjuk.
- Amikor a tészta sima és rugalmas, visszatesszük a keverőtálba, ezt egy nejlon zacskóba zárjuk, és meleg helyen kb 45 percig kelesztjük. Amikor duplára dagadt a tészta, akkor jó.
- Egy lisztezett deszkán 1centi vastagra kinyújtjuk, majd 7 centis formával (vagy pohárral) kiszaggatjuk.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a zsemléket, fél órán át pihentetjük (melegen).
- Egy nehézaljú, lapos (pl öntött vas) serpenyőt zsiradékkal kikenünk, felforrósítjuk, majd alacsony hőfokra állítva a zsemléket mindkét oldalon 5-7 percig átsütjük.
Tippek
- Modern verziókat sütés előtt meg szokták szórni kukoricadarával vagy kukoricaliszttel, így nem égnek meg.
- A muffint ideálisan langyosan fogyasztjuk – remek alap péksütemény brunch -ra, villás reggelire. Hamburger vagy szendvics zsemleként is felhasználható (lásd bacon sarnie).
- A szikkadt zsemléket vágjuk félbe és pirítsuk meg grill alatt vagy pirítósban. Vajazzuk meg és kenjük meg angol lekvárral! Fogyasszuk angol tea kísérőjeként!
- A muffinokat tároljuk egy dobozban, és 2-3 napon belül használjuk fel.
- Az angol muffin elkészíthető glutén-metes lisztkeverékkel és növényi tejekkel is. Érdekes verziója az amerikai kukoricadarás muffin (amely glutén-mentes).
Kapcsolatos cikkek