A következő vaníliás cupcake a hagyományos angol délutáni teázás egyik alapsüteménye. Kisebb, mint az amerikai cupcake, továbbá a tésztája hagyományos piskótára alapszik. A tetejét alkalomnak megfelelően lehet dekorálni, díszíteni.
Hozzávalók
- 110 gr puha vaj vagy margarin
- 110 gr kristálycukor
- 2 tojás
- 1 tk vanília eszencia
- 110 gr sütőporos liszt
- 1-2 ek tej vagy víz (opcionális, lásd tippek)
Díszítéshez
- Cukormáz: 20 dkg porcukor, kb 2 ek langyos víz, néhány csepp ételszínezék
- Vajkrém: 15 dkg puha vaj, 30 dkg porcukor, 2 ek tej
- Cukordrazsék, fondant formák, csillámpor (ehető!), jégcukor darabok, stb
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A vajat és cukrot világos, laza krémmé verjük. A tojásokat kissé felverjük a vanília esszenciával, majd lassan a vajhoz adjuk, elkeverjük.
- A lisztet folyamatosan a masszába forgatjuk (egy fém spatulával).
- Muffinformákat kibélelünk papírkosárkákkal és a mélyedéseket félig megtöltjük a tésztával.
- Kb 15 percig világosbarnára sütjük – amikor a teteje nyomásra visszaugrik, akkor tökéletes.
- Rácson hűlni hagyjuk.
- Kikeverjük a cukormázat, a tortácskák tetejét befedjük, majd díszítjük.
Tippek
- Akkor jó a tészta, ha könnyen lepotyog a spatuláról – ezt elő lehet segíteni 1-2 kanálnyi tej vagy víz hozzáadásával (a liszt után).
- A tésztát szilikon formákba is tölthetjük – ezek kisebbek, mint a fém sütőforma! Természetesen mini, falat nagyságú muffinokat is készíthetünk – pl mini muffin cukormázzal – ezeket elég 10-12 percig sütni.
- Margarinnal készítve a sütemény tejmentes lesz.
- A tortácskákat nagyon könnyen ünnepiessé varázsolhatjuk – pl karácsonykor ezüst golyókat szórjunk rájuk, anyák napjára fondant virágszirmokat, húsvétkor csoki tojássokkal vagy répával díszítsük!
- Az angol vaníliás cupcake ideális teasütemény egy angol teapartin. Gyerekzsúrokra, ünnepi és vendégváró alkalmakra is remek alapsüti.
Kapcsolatos cikkek
- Angol sütemények
- Angol piskóta
- Muffin receptek
- Cupcake receptek
Zest.hu