Az amerikai doughnut a fánkhoz hasonló sütemény. Ez a szuper egyszerű fahéjas donut muffin a kalóriadús fánk egészségesebb változata, amely sütőben készül. Továbbá tejmentes margarint, zabjoghurtot és házilag készített, alacsony cukortartalmú áfonyalekvárt használtam – és mégis nagyon finom lett.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 12.5 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 tk vanília esszencia
- 12.5 dkg vaj vagy margarin, olvasztva
- 1 csésze natúr vagy tejmentes joghurt
- Kb. 3 evőkanál málna vagy áfonya lekvár
- Fahéjas cukor: 4 evőkanál cukor 1 tk fahéjjal elkeverve
- 1 kis kocka vaj/margarin, olvasztva
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és egy muffinformát kivajazunk (vagy használjunk szilikon formákat).
- A lisztet és a sütőport egy keverőtálba szitáljuk, majd belekeverjük a cukrot.
- Egy másik tálban felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a joghurtot és a vaníliát. Belekeverjük az olvasztott vajat.
- Óvatosan belekeverjük a lisztet – fontos, hogy ne keverjük túl!
- Mindegyik muffin formába töltünk egy kanál keveréket, majd a közepébe teszünk egy kis teáskanál lekvárt. Lefedjük tésztával, elsimítjuk a tetejüket.
- Körülbelül 15-20 percig szép barnára sütjük, leteszteljük, hogy átsültek-e.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és hűlni hagyjuk a muffinokat a formában kb 5 percig.
- Közben egy kis serpenyőben megolvasztjuk a kis kocka vajat. A fahéjat összekeverjük a cukorral.
- Amikor a muffinok kihűltek, megkenjük őket az olvasztott vajjal, majd megforgatjuk a fahéjas cukorban. Egy rácsra helyezzük őket.
- Langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu