Mivel a batáta ez egyik legegészségesebb gumós zöldség, a batáta muffin nem csupán egy finomság, de sok-sok vitamint is biztosít. Teljekiőrlésű liszttel vagy egyéb gabona liszttel kombinálva egy kimondottan egészséges süteményt kapunk, amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk. Elkészítése, mint a legtöbb muffiné, nagyon egyszerű, így kezdőknek is ajánljuk. Íme a receptje..
Hozzávalók
- 2 csésze egészséges liszt (lásd tippek)
- 2 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- ½ tk őrölt szerecsendió
- ½ tk őrölt fahéj
- 1 tojás, felverve
- ½ csésze barna cukor
- ¼ csésze almaszósz (cukrozatlan)
- ¼ csésze kefir
- ½ csésze főtt batáta, törve
- ½ csésze olaj (hidegen sajtolt)
- ½ csésze mazsola
Elkészítés
- Két tálat készítsünk elő. Az egyikben keverjük el a száraz alapanyagokat, a másikban a batátát, tojást, olajat, kefirt és almaszószt.
- A batátás masszát adjuk a lisztes keverékhez, keverjük el, de ne túlzottan.
- Béleljünk ki muffinpapírral egy muffinsütő formát, vagy készítsünk elő szilikon muffinsütőt.
- A tésztával töltsük meg a mélyedéseket, és 180 fokra előre melegített sütőben süssük aranysárgára kb 20-25 percig.
Tippek
- Készíthetünk mini muffinokat is – ez ideálisabb kisgyerekek számára. Kimondottan ajánljuk egészséges gyerekzsúrokra!
- Alkalmazzunk teljes-kiőrlésű vagy tönkölybúza lisztet. Lisztérzékenyek és az egészséges diéta követői elkészíthetik hajdina, árpa vagy barnarizs lisztből is (vagy ezek kombinációjából).
- Több batátát is keverhetünk a tésztába, akár 1 csészével is.
- A batátát helyettesíthetjük sütőtökkel is.
- Egészségesebb, ha cukor helyett fruktózt használunk – a fenti adag két-harmadát, vagy akár felét.
- Egyéb szárított gyümölcsökkel is kipróbálhatjuk, és adhatunk hozzá darált diót vagy mogyorót is!
- A batáta muffin nem csupán egy finomság, de remek vitamint-rejtegető egészséges sütemény is, így kifejezetten ajánljuk azoknak, akik nem fogyasztanak elegendő zöldséget. Egyéb muffin receptek>>
Zest.hu