Őszi gyümölcsökből nagyon gyorsan készíthetünk szuper egyszerű sütiket. Példa erre a mandulás szeder muffin, amely néhány perc alatt összedobható, az eredmény pedig kimondottan kielégítő.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 (fényezetlen) citrom reszelt héja
- 10 dkg nádcukor
- 1 nagy tojás
- 2 dl író vagy kefir
- 5 dkg vaj vagy margarin (olvasztva)
- 20 dkg szeder
- 5 dkg mandula pehely
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és fahéjjal. Beleforgatjuk a cukrot és citromhéjat.
- A tojást elkeverjük a kihűlt vajjal és íróval. A liszthez adjuk, a tésztát elkeverjük.
- Szilikon muffin kosárkákat vagy kibélelt muffin sütőformát félig megtöltjük a tésztával, majd mindegyik közepébe nyomunk 1-2 db szedret. lefedjük tésztával, majd leborítjuk mandula pelyhekkel. Mindegyik tetejére szórunk 1-1 csipetnyi nádcukrot.
- A sütőben kb 20-25 percig szép világosbarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk tea, kávé mellé – kimondottan jól kíséri az angol tejes teát!
- Ugyanez a recept elkészíthető egyéb bogyós gyümölccsel is – pl áfonyával, málnával.
- Egészségesebb sütit kapunk, ha teljes kiőrlésű lisztet alkalmazunk.
- Az írót lecserélhetjük mandula vagy zabkrémre, így tejmentes lesz a sütemény.
- A mandulás szeder muffin ideális teasütemény délutáni teapartira, babazsúrokra – de becsomagolhatjuk piknikre, kirándulásra, uzsonnára is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu