Ez az áfonyás zabpehely muffin glutén- és tejmentes, de ha nincs problémánk a gluténnel vagy tejtermékekkel, normál zabpehellyel, liszttel és joghurttal is elkészíthető. A muffin laza, finom és nem túl édes. Ideális nyári kerti partikra, piknikre, délutáni teázás vagy a reggeli kávénk mellé.
Hozzávalók
A mártáshoz:
- 15 dkg kékáfonya
- 3 evőkanál nádcukor
- Fél citrom leve
- 1 teáskanál vanília kivonat
A muffinhoz:
- 2 db tojás
- ½ csésze nádcukor
- ⅓ csésze olvasztott margarin vagy napraforgóolaj
- 1 csésze zab joghurt
- 1 csésze gluténmentes zabpehely
- 1, 5 csésze gluténmentes liszt
- 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés
- A tojásokat enyhén felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a joghurtot. Belekeverjük a zabpelyhet, és pihentetjük, amíg elkészítjük az áfonyamártást.
- A leöblített áfonyákat egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és vaníliát. Felforraljuk, majd közepes hőfokon sűrű, ragadós, lekvárszerű mártássá főzzük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt és hűlni hagyjuk.
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Egy muffinsötőt kibélelünk papírkosárkákkal, vagy kb 6 szilikon muffinformát egy sütőlapra helyezünk.
- A lisztet és a sütőport a zabpehely keverékhez adjuk, majd kombináljuk.
- A tészta felével a muffinformákat megtöltjük, majd áfonyamártást kanalazunk rá, és lefedjük a maradék tésztával.
- Ha azt szeretnénk, hogy a muffinok ropogósak legyenek, á egy -két csipet nádcukorral megszórjuk.
- A sütő közepén kb 20-25 perc alatt szép barnára sütjük a muffinokat.
- Kivesszük a sütőből, 5 percig a formában hűlni hagyjuk, majd egy rácsra átesszük őket.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu