A sós muffin egyszerűbb a pogácsánál, hiszen nem kell elmorzsálni vagy keleszteni a tésztát. A füstölt lazac muffin egy különleges verzió, ideális parti falat lehet.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 ek sütőpor
- Só, bors
- 4 ek friss majonéz
- 1 nagy tojás
- 75 ml olaj vagy olvasztott vaj
- 2 dl tej (lehet növényi)
- 2 ek aprított kapor
- 25 dkg füstölt lazac
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojást felverjük, elkeverjük az olajjal, majonézzel, tejjel és kaporral. A lazacot durván felaprítjuk, a tésztába keverjük.
- Egy muffinsütő mélyedéseit papírkosarakkal kibélelünk, vagy szilikon muffinformát előkészítünk. A mélyedéseket megtöltjük a masszával.
- A bemelegedett sütőben 20-25 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk langyosan egy zöldsaláta kíséretében – ideális brunch vagy laza ebéd. Esetleg vágjuk félbe, kenjük meg az alsó felét krémsajttal, tegyünk rá egy szelet füstölt lazacot, majd borítsuk le a tetejével.
- Tejfölös verzió: majonéz helyett alkalmazhatunk tejfölt vagy joghurtot is. Ebben az esetben adjunk a tésztához még egy tojást!
- Allergiás verziók: lisztérzékenyek elkészíthetik glutén-mentes lisztből, tejre érzékenyek a tejet helyettesíthetik zab vagy szójatejjel.
- Egészséges verzió: a majonézt helyettesítsük görög joghurttal, a lisztet tönkölyliszttel vagy barnarizs liszttel (a képen látható muffin hajdina és barnarizs liszt kombinációjával készült).
- A füstölt lazac muffin egy különleges verzió, hidegen remek lehet kirándulásokra, a piknik kosárba, vagy uzsonnára gyerekeknek – ha pedig mini sütőformában sütjük, ideális parti falat is lehet!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu