Ha túl sok a maradék mákos tészta, sokszor eldobjuk, hiszen nem igazán jó másnaposan. Azonban könnyen készíthetünk egyéb ételeket belőle, pl rakott, sült tésztát vagy muffint. A mákos tészta muffin természetesen elkészíthető nyersanyagokból is, íme a receptje..
Hozzávalók
- 250 g széles metélt
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg darált mák
- 2 nagy tojás
- 1.5 dl görög (vagy krémes) joghurt
- 2 ek olvasztott vaj vagy margarin
- 2 ek reszelt citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy 5 dkg porcukor és 1 tk vanília eszencia
Elkészítés
- A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük.
- Közben a tésztát kifőzzük, lecsöpögtetjük, kevés vajjal elkeverjük.
- A porcukrot és mákot elkeverjük.
- A vajat a vaníliás cukorral és tojással elkeverjük, majd belekeverjük a joghurtot és a citromhéjat, végül a mákos cukrot. Beleforgatjuk a tésztát.
- A tésztát papírkosárkákkal kibélelt muffinsütőbe vagy szilikon muffinformákba töltjük egy villa segítségével ( a villára tekerjük fel a tésztát, mint a spagettit, majd az ujjunkkal húzzuk le a formába!)
- Előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk melegen, porcukorral meghintve vagy langyosan, meggylekvárral díszítve.
- Macerás verzió: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a vajjal, joghurttal, citromhéjjal, vaníliás cukorral és a mákkal. A tésztát beleforgatjuk. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. A habot a tésztához töltjük és óvatosan elkeverjük.
- Allergiás verzió: lisztérzékenyek alkalmazzanak glutén-mentes tésztát, tejérzékenyek joghurt helyett zab- vagy szójakrémet.
- Mivel a mákos tészta a gyerekek egyik kedvence, a muffin ideális gyerekzsúrokra, piknikre, vagy ebédre pl. egy kiadós leves után.
- A mákos tészta muffin remek példa arra, hogy miképp lehet maradék ételeket ötletesen felhasználni. Ebben az esetben a maradék mákos tésztát mérjük le, és a fenti egyéb szükséges hozzávalókat ennek megfelelően adagoljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu