A következő epres muffin recept egy angol kedvenc, amit kora nyáron szoktak az angolok délutáni teázás során fogyasztani. Különösen népszerű a tenisz szezon ideje alatt.
Hozzávalók
- 15 dkg eper
- 30 dkg sütőporos liszt
- 2 csipetnyi só
- 2 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg kristálycukor
- 4 ek olaj (vagy olvasztott vaj)
- 1 tk vanília eszencia
- Díszítéshez: eper, habtejszín
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Az epreket kis kockákra aprítjuk.
- A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk az eper darabokat.
- Egy másik tálban felverjük kissé a tojásokat, elkeverjük a tejszínnel, vanília eszenciával és az olajjal.
- A tejszínes keveréket az epres liszthez öntjük, óvatosan, nagyjából egy lapáttal elkeverjük – fontos, hogy ne keverjük túl!
- A tésztát kosárkákkal kibélelt muffin sütőbe vagy szilikon muffin formákba töltjük, 20 percig világosbarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
- Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, ezzel a muffinok tetejét lefedjük, majd eperrel díszítjük.
- Sütőporos liszt helyett alkalmazhatunk finomlisztet 3 ek sütőporral elkeverve.
- Tálaljuk teázás-kávázás kísérőjeként – remekül passzol egy angolos délutáni tea-partira!
- A dekorációs tejszín lecserélhető mascarpone-ra vagy mézzel elkevert krémsajtra.
- Egészségesebb verzió: tejszín helyett alkalmazzunk görög joghurtot, finomított liszt helyett teljes kiőrlésűt vagy barnarizs lisztet. A cukor redukálható.
- Allergiás verzió: ez a muffin elkészíthető növényi tejszínnel (pl szója, zab) és glutén-mentes lisztkeverékkel.
- Az epres muffin ideális parti, zsúr, ünnepi sütemény – pl remek anyák napjára. Az angolok a Wimbledon teniszverseny alatt szeretik majszolni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu