Az árpát évszázadok óta használjuk táplálékként és gyógyszerként is. Magas B és E vitamin, valamint folsav tartalma miatt nagyon egészséges gabona, így érdemes aprósüteményekhez, tortákhoz alklamazni. Az alábbi árpás pogácsa elkésztése nagyon egyszerű, a recept változatosan kiegészíthető.
Hozzávalók
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Közben elkeverjük a lisztet, sütőport és sót – egy másik tálban a vizet, tojást és az olajat.
- Összeöntjük a két keveréket, majd alaposan elkeverjük a masszát.
- Egy muffin vagy pogácsa sütőformát kiolajozunk (vagy kibélelünk papírkosárkákkal) és egy kanállal a mélyedésekbe szaggatunk a masszából. Nem muszáj „szépen” csinálni.
- 15-20 percig világos barnára sütjük.
- Rácsom hűlni hagyjuk.
Tippek
- Gazdagíthatjuk reszelt sajttal, magvakkal, zöldség darabokkal – pl hagyma, cukkini, zöldborsó, olíva stb.
- Víz helyett használhatunk kefírt vagy görög joghurtot is.
- Édes muffinná változtatható, ha adunk hozzá 2 evőkanál barna nádcukrot vagy 1 nagy banánt összetörve – ebben az esetben adhatunk hozzá mazsolát és egyéb szárított vagy friss gyümölcsöket is.
- A sütéshez szilikon muffinforma is használható.
- Az árpás pogácsa vagy muffin egy egészséges sütemény, sós és édes változatában is. Hosszabb méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu