A banán és zabpehely muffin tésztája öt perc alatt összeállítható, így a sütemény fél órán belül elkészíthető. Ideális maradék vagy túlérett banánok felhasználáshoz.
Hozzávalók
- 2 csésze/bögre liszt
- 1 csésze/bögre zabpehely
- 1 csésze/bögre pépesre tört banán
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 tojás
- ¾ csésze/bögre tej vagy növényi tej
- 1 tk vaníliaesszencia
- Fél csésze/bögre nádcukor
- Negyed csésze/bögre földimogyoró olaj
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a zabpehellyel , fahéjjal, sütőporral és szódabikarbónával. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük.
- Egy másik tálban elkeverjük a tojást az olajjal, vaníliával és tejjel. Hozzáadjuk a villával összetört banánpépet.
- A két tálat összeöntjük, lapáttal sima tésztává elkeverjük.
- Szilikon muffinformákba vagy papírkosárkákkal kibélelt muffinsütőbe töltjük, a bemelegedett sütőben kb 20-25 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk tea, kávé mellé – szuper reggelire, brunch-ra, nyáron piknikre, kirándulásokra is becsomagolhatjuk.
- A liszt lehetőleg legyen teljes kiőrlésű, de lehet egészséges liszt is, pl hajdina, barnarizs, rozs, árpa, tönköly stb.
- Növényi tejként ehhez arecepthez legideálisabbjobb a zabtej, így a sütemény tejmentes lesz.
- Ha a banán érett, akkor a cukrot redukálhatjuk. Elég negyed vagy harmad bögre is.
- A banán és zabpehely muffin a szokásos süteményeknél egészségesebb, így különösen ajánljuk diétás és egészségtudatos étrendekbe. Másnap, sőt még harmadnap is puha, szaftos marad.Gyerekek számára is egy egészségesebb verzió – így uzsonnára, egészséges zsúrokra is ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu