Ez a csokis-mogyorós gluténmentes muffin könnyen tejmentes is lehet, így azok számára különösen alkalmas, akik ételallergiában szenvednek. Természetesen elkészíthető normál vajjal és liszttel is.
Hozzávalók
- 10 dkg top minőségű étcsokoládé (80% kakaó-tartalmú)
- 10 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 10 dkg puha, világosbarna cukor
- 1 tk vanília paszta
- 2 tojás, enyhén felverve
- ½ csésze mogyoró tej
- 25 dkg gluténmentes liszt
- 1 tk sütőpor
- ¼ tk só
- 10 dkg mogyoró
Elkészítés
- A csokoládét forró víz felett egy tálban megolvasztjuk, ügyelve arra, hogy ne érjen a tál alja a vízhez.
- Amikor megolvadt, lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáadjuk a margarint és a vaníliapasztát. Sűrű, csomómentes krémmé keverjük.
- Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és hűlni hagyjuk.
- Bekapcsoljuk a sütőt, 180 C fokra állítva. Egy muffinformát kibélelünk papír kosárkákkal vagy szilikon formákat előkészítünk.
- A lisztet, sót és a sütőport egy nagy keverőtálban összekeverjük.
- Amikor a csokoládés keverék kihűlt, hozzáadjuk a tojást, majd a tejet. Összekeverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk, ;siima tésztává keverjük egy fakanállal.
- Közben a diót a sütőben 5 percig megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk és felaprítjuk. Ezeket óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
- A tésztát a muffinforma mélyedéseibe vagy a szilikon formákba kanalazzuk.
- Körülbelül 25 percig sütjük – pálcikával leellenőrizzük, hogy átsültek-e. Ha igen, kivesszük a sütőből, majd rácson hűlni hagyjuk.
- Alkalomnak megfelelően dekorálhatjuk mázzal, porcukorral, krémmel, drazsékkal stb.
Kapcsolatos receptek
- Muffin receptek
- Csokis receptek
- Gluténmentes sütik
Zest.hu