A dió és csoki mindig is jó barátok voltak, így nem csoda, hogy a következő kakaós-diós muffin egy szuper finom süti. Ráadásul tuti egyszerű, gyorsan kisüthető, és egy normál muffinnál egészségesebb is.
Hozzávalók
- ⅓ csésze puha vaj vagy margarin
- ⅓ csésze tej
- 1 nagy tojás
- ½ csésze nádcukor (világosbarna)
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- Fél tk őrölt fahéj
- 2-3 csipetnyi őrölt szerecsendió
- 2 csipetnyi só
- 2 ek kakaópor
- 2 ek mazsola vagy egyéb aprított aszalt gyümölcs
- 3 ek aprított dióbél
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A lisztből 1 kanálnyit félreteszünk, a többit egy nagy tálba töltjük, elkeverjük a sütőporral, sóval fűszerporokkal és kakaóval.
- A tojást kissé felverjük, belekeverjük a vajat és tejet.
- A félretett lisztben megforgatjuk a mazsolát és dióbél darabokat, majd a tojásos keverékbe töltjük, elkeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk a tojásos keveréket, lapáttal óvatosan elkeverjük.
- Sütőpapírral kibélelt muffin sütőformába vagy szilikon kosárkákba töltjük, a sütőben 25 percig sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Partikra, zsúrokra díszíthetjük csokimázzal, alkalomnak megfelelő drazsékkal, fondant figurákkal.
- Mazsola helyett alkalmazhatunk aszalt áfonyát (pl karácsonyi szezon alatt), aszalt meggyet (pl Valentin napra).
- Allergia tippek: tej helyett alkalmazhatunk növényi tejet és margarint, a liszt lehet glutén-mentes is.
- A kakaós-diós muffin gyerekzsúrokra, családi-baráti összejövetelekre nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény. Remek teázás, kávézás mellé is. Mivel teljes kiőrlésű lisztből készül, (és a szokásosnál kevesebb cukorral), így egészségesebb, mint a normál muffin.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu