A sütemények közül az egyik legkielégítőbb a muffin. A málnás muffin egy finom és egyszerű verzió, ideális nyári partikra, kirándulásokra, gyerekeknek uzsonnára stb..
Hozzávalók
- 2 csésze sütőporos liszt
- Fél csésze puha cukor
- Fél csésze olvasztott vaj vagy margarin
- 1 nagy tojás
- Fél tk vaníliaesszencia
- Másfél csésze málna
- 3/4 csésze tej
- Díszítéshez – málna, kristálycukor
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük. 2-3 ek lisztben megforgatjuk. A többi lisztet elkeverjük a cukorral. A tojást elkeverjük a tejjel, vaníliával, majd a liszthez öntjük, sima masszává keverjük. Óvatosan belefordítjuk a málnát.
- A tésztával megtöltünk egy papírkosárkákkal kibélelt muffinformát (vagy szilikon muffinformát), a tetejüket megszórjuk kristálycukorral, majd félbevágott málnákat nyomunk a tetejükre.
- Kb 20-25 percig világos barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Ideális partikra, piknikre, kávézás-teázás kísérőjeként.Vendégváró tippek>>
- Elkészíthető mini muffinformában is, ez praktikusabb kisgyerekek számára.
- Ha nincs háznál sütőporos liszt, 2 csésze sima lisztet keverjünk el 2 tk sütőporral és 1 tk szódabikarbónával vagy fél tk sóval.
- Allergiás verziók: tej helyett alkalmazható szója-, rizs- vagy zabtej; vaj helyett margarin, búzaliszt helyett rizsliszt.
- Egészséges verzió: a lisztet helyettesítsük teljeskiőrlésű tönkölyliszttel vagy rizs, hajdina liszt kombinációjával. Finomított cukor barna nádcukrot vagy agavé szirupot alkalmazzunk.
- A málnás muffin tuti finom nyári sütemény, amely egyszerűen elkészíthető.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu