A muffin kétségtelenül az egyik legnépszerűbb sütemény, amelyek készítéshez speciális sütőformát szokás használni. Az elmúlt években egyre több helyen, és egyre olcsóbban kapható szilikon muffinsütő forma. Íme néhány tipp a kiválasztásukhoz és használatukhoz..
Szilikon muffinsütő
Ez a hagyományos muffinsütő szilikon verziója – általában 6 vagy 12 lyukú. Létezik duplafalú sütőforma, bár ez sokkal drágább, de jobban kezelhető, mint a vékonyabb falú.
Előnyei:
- Könnyen tisztítható
- Nem szükséges kivajazni
- Nem szükséges kibélelni papírkosárkákkal
- A hő egyenletesen eloszlik, így kevesebb időt igényel a sütés
- A szilikon hamar lehűl, így a sütőből kivéve hamar megfogható
- A muffin könnyen kinyomható a formából, a muffin nem ragad bele
- Mivel flexibilis, könnyen tárolható
Hátrányai:
- Mielőtt megtöltjük, muszáj egy tálcára helyezni, mert a töltött forma nem stabil, azaz ha odébb akarjuk tenni, vagy megfogni, kifolyik belőle a tészta. Sajnos ezt könnyen el lehet felejteni!
- Ha nem vesszük ki a muffinokat időben, a muffin alja nedves, olajos lesz (mert nem tud szellőzni).
- A jó minőségű szilikon muffinsütő meglehetősen drága.
Tippek
- A formát mindig egy tepsire helyezve töltsük meg, és a tepsivel együtt tegyük be a sütőbe.
- Miután a tepsit kivettük a sütőből, egy-két percig pihentessük a muffinformát a tepsin. Amikor a muffinforma megérinthető, fordítsuk ki a muffinokat, amiket egy sütőrácson hagyjunk teljesen kihűlni.
- A muffinformát egyből mossuk el langyos, szappanos vízben.
Szilikon muffinforma alakzatok
A szilikon könnyen formálható, így sokoldalúan felhasználható. Optimális komplikált formák képzéséhez is – így nem csoda, hogy egyre több különleges és színes muffinforma bukkan elő a háztartási boltokban. Kosárka és szív évek óta kapható, de már létezik csillag, hold, maci, virág, fenyőfa, nyuszi stb alakzatok.
Előnyei:
- Fantasztikusan mutatós süteményeket készíthetünk, különösen ünnepi és vendégváró alkalmakra. Gyerekek számára igazi élmény lehet pl. egy pillangó vagy virág muffin, karácsonyi motívumokról nem is beszélve!
- Léteznek mini szilikon muffinformák is, ezek ideálisak partikra, pinkikre, gyerekzsúrokra. Vendégváró tippek>>
- A hő egyenletesen eloszlik, így kevesebb időt igényel a sütés (erre feltétlenül ügyeljünk!).
- Használata egyszerű, nem szükséges kivajazni, kibélelni!
Hátrányai:
- Sajnos (a kosárka forma kivételével) a különleges formák nem passzolnak általános muffin receptek készítéshez. A muffin alapvető tulajdonsága, hogy a teteje púpos, ez egy csillag formában elég érdekes alakzatot eredményez! Megoldás: alkalmazzunk cupcake receptet, vagy módosítsuk a muffin receptet (kevesebb sütőpor, és semmi szódabikarbóna).
- Nem minden formát könnyű megtölteni, majd a muffinsütőből kinyomni, különösen szögletes, íves formákra kell vigyázni.
- A különleges és új formák még mindig nagyon drágák (kosárkák már olcsón beszerezhetők).
- A vékony falú formák kitágulnak, alakjukat nem mindig őrzik meg.
- Nehéz megfogni őket – könnyen kilöttyen a tészta, vagy felborul a forma.
- A különleges formák tisztítása is macerásabb – vásárlásnál vegyük figyelembe a recéket, kis mélyedéseket, ahova könnyen beragadhat a tészta.
Tippek
- Vásárláskor válasszunk vastag falú formákat – mini muffinformákhoz viszont a vékony is megfelel.
- Töltés előtt helyezzük a formákat egy tepsire, és a tepsivel együtt tegyük be a sütőbe.
- A formákat maximum kétharmadig töltsük meg – az előírt sütőport legalább felére redukáljuk, szódabikarbónát mindig hagyjuk ki!
- Amikor a szilikon kihűlt, várjunk tovább a muffinok kifordításával, a kihűlt tészta kevésbé törik szét. Próbáljuk a muffinformát alulról lehúzni, ügyelve a kényes sarkokra, bevágásokra.
- A muffinforma alakzatokban egyéb desszerteket is készíthetünk – akár fagylaltot is, hiszen a szilikon jól tűri a mélyhűtést.
Egészség
A szilikon egy új alapanyag a konyhában, még nincs letesztelve rendesen – így nem tudni, hogy hosszútávon ártalmas-e benne sütni. Túl magas hőmérsékleten a szilikon kezd lebomlani, ennek veszélye és hatása még nem ismert. A jelenlegi tudományos álláspont az, hogy biztonságosabb, mint a teflon és egyéb tapadásmentes bevonatok. Azonban érdemes tudni, hogy az olcsóbb szilikonsütő formákban töltőanyagok is találhatók (ha behajlítjuk a formát, ezek színe fehér,) amelyek sok esetben furcsa illatot adnak át a süteményeknek. Egészséges konyhai eszközök>>
A szilikon muffinsütő és muffinforma set valójában egy nagyszerű találmány, megkönnyíti a muffinok készítését.
Kapcsolatos cikkek