Maradék gesztenyepüré vagy gesztenyemassza felhasználható egyszerű sütemények, desszertek készítéshez. Példa erre a gesztenyepürés muffin, amely öt perc alatt összedobható, és mehet is a sütőbe.
Hozzávalók
- 2 csésze liszt
- Fél csésze világos nádcukor
- 2 tk sütőpor
- Fél tk só
- 1 ek őrölt fahéj
- Fél csésze tej
- Fél csésze kefír vagy író
- Negyed csésze földimogyoró olaj
- 3 tojás
- 15 dkg natúr gesztenyepüré (vagy massza)
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat és sót egy nagy keverőtálban elkeverjük.
- A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a tejet, írót és olajat, majd a lisztes keverékhez töltjük. Elkeverjük.
- Verzió 1: a gesztenye masszát a tésztába morzsáljuk, óvatosan elkeverjük, majd muffinstütő formákba töltjük.
- Verzió 2: a tésztával megtöltjük a muffin sütőforma mélyedésinek egy- harmadát. A gesztenye masszából gombócokat formálunk, 1-1 darabot minden muffin közepébe nyomunk, majd lefedjük tésztával.
- A sütőformát a sütőbe helyezzük, kb 20-25 percig világosbarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A muffin ideális sütemény a téli ünnepek alatt – könnyen karácsonyiassá lehet varázsolni néhány dísszel, vagy tökéletes alapsüti lehet halloween partikra.
- Felnőttek számára a gesztenye masszát törjük össze, majd keverjük el 1-2 kanál rummal!
- A tésztába keverhetünk apróra tört csoki darabokat is.
- A sütemény egészségesebb, ha teljes kiőrlésű lisztet alkalmazunk.
- Allergiák: A tej lehet növényi eredetű, író helyett jó a zabkrém, így a sütemény tejmentes lesz. Elkészhíthető glutén-mentes lisztkeverékkel is.
- A gesztenyepürés muffin remekül kísér forró csokit vagy forralt bort.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu