A következő pisztáciás és aszalt sárgabarackos muffin gluténmentes liszttel és növényi tejjel készült, de lehet normál lisztet és tejet is alkalmazni a recepthez. A muffin könnyű, puha és finom – ideális ínyencség tavasszal, különösen a húsvéti ünnepek alatt.
Hozzávalók
- 3 db nagy tojás
- 15 dkg muscovado barnacukor
- 2 dl mandula tej vagy tej
- ½ dl növényi olaj
- 1 tk vanília esszencia
- 25 dkg gluténmentes vagy normál liszt
- 2 tk sütőpor
- 5 dkg zabpehely (gluténmentes)
- 5 dkg pisztácia bél (sótlan)
- 5 dkg aszalt szárított sárgabarack, aprítva
- 1 citrom reszelt héja
- Dekoráció: aszalt sárgabarack, citromlé, porcukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
- A pisztáciabeleket egy kis aprítógépben durvára daráljuk.
- Egy nagy keverőtálban krémesre keverjük a tojásokat és a cukrot.
- Hozzáadjuk az olajat, tejet és a vaníliát. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd csomómentesre összekeverjük.
- Hozzáadjuk a zabpelyhet, citromhéjat, pisztáciát és az aprított sárgabarackot, majd óvatosan összekeverjük.
- A masszát szilikon muffin-formákba vagy papírkosárkákkal kibélelt muffin sütőforma mélyedéseibe kanalazzuk. 6 nagy vagy 12 kicsi muffint kell kapnunk.
- Kb. 10-15 percig sütjük, amíg a muffinok megemelkednek, de a tészta felülete még puha.
- Közben 6-12 sárgabarackot citromlében beáztatunk.
- A muffinokat kivesszük a sütőből, és mindegyikbe egy-egy beáztatott barackot nyomunk. (Ízlés szerint megkenhetjük baracklekvárral vagy mézzel is a muffinok tetejét)
- További 10 percig sütjük.
- Amikor a muffinok átsültek, és a felületük szép aranysárga, kivesszük őket a sütőből. (Ízlés szerint megkenhetjük baracklekvárral a muffinok tetejét)
- Amikor kihűltek a formákban, áttesszük őket egy rácsra.
- Közvetlenül tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu