A póréhagyma az egyik legváltozatosabban felhasználható, egész évben kapható zöldség, mégis sokan mellőzik az étrendjükből. A következő egyszerű póréhagyma receptek segítségével könnyen kiegészíthetjük az étrendünket ezzel az egészséges zöldséggel.
Póréhagyma eredete
A póréhagyma őshazája a Földközi-tenger környéke és Közép-Ázsia. Mezopotámiában már 3000 évvel ezelőtt termesztették. Az ókori Egyiptomi fafaragások és rajzok arra utalnak, hogy a póréhagyma az időszámításunk előtti legalább második évezredtől az egyiptomi étrend része volt. A Biblia is említést tesz róla, a mai napig a zsidó vallás egyik legfontosabb ünnepi zöldsége, amely termékenységet szimbolizál. A póréhagymát az ókori Rómában is kedvelték, sőt a fokhagymánál és a hagymánál jobbnak tartották. Nero császár kedvenc zöldsége volt, aki levesben vagy olajban párolva fogyasztotta, és úgy vélte, hogy jót tesz a hangjának ( ezért is kapta a Porophagus „Póréfaló” gúnynevet). A póréhagyma Wales egyik nemzeti emblémája, és a brit konyha egyik alapzöldsége.
Póréhagyma növény
A póréhagyma a hagymafélék családjába tartozik – a vadonélő, széles levelű póréhagyma (Allium ampeloprasum) termesztett fajtája. Rokona a vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, metélőhagyma, medvehagyma is.
A póréhagyma egy évelő, szívós növény, így könnyen termeszthető konyhakertben, akár télen is. A növénymagassága 40–60 cm. A növény ehető része egy levélhüvely-köteg, amelyet néha tévesen szárnak neveznek. A levelek alsó része fehér színű, a gyökérzet felett hüvelyszerűen egymást burkolva hengerszerű alakzatban fejlődnek. A levelek felső része zöld, a külső, lapos levélhüvelyek zölden csíkozottak, ellentétes oldalról sűrűn egymásra lapolódnak.
Póréhagyma élettani hatásai
Már a rómaiak körében is köztudott volt a póréhagyma kedvező étrendi hatása, különösen az emésztésre, amit azóta tudományosan is megerősítettek. A póréhagyma ugyanis remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán-, réz- , folsav- és szelénforrás. Továbbá magas a rost, A-, B1-, C- és E-vitamin tartalma. Antioxidáns, antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Alacsony a kalóriaértéke (61 Kcal/100g)- így a legtöbb fogyókúrás, diétás, egészségtudatos étrend alapzöldsége.
Póréhagyma vásárlása, tárolása
- A póréhagyma egész évben kapható. A kora nyári termés általában zsengébb, míg a téli verzió vaskosabb – a gumós termés túlérett és szálkás.
- Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a színe legyen élénk, különösen a zöld szára – ha az sárgás, akkor a termést régen szedték le. A fehér része tapintásra legyen kemény – ha puha, az már régi. Néha látható a külső levélen kisebb folt vagy repedés – ez nem feltétlenül jelent problémát, de nézzük meg alaposan.
- A póréhagyma mosatlanul hűvös helyen 1 hétig, a hűtőszekrényben akár 2 hétig is tárolható. De mindig tároljuk zacskóban, különben könnyen kiszárad, és átveszi egyéb ételek ízét.
- Felhasználás előtt vágjuk le a zöld és a gyökeres részét, majd távolítsuk el a külső levelet. A zöld rész sok receptben felhasználható – de ezt alaposan át kell mosni.
- Felszeletelve (nyersen vagy blansírozva) lefagyasztható.
Póréhagyma felhasználása
A póréhagyma íze a vöröshagymánál enyhébb és édeskésebb, állag selymesebb és lágyabb. Éppen ezért nagyon változatosan felhasználható. Lehet párolni, főzni, blansírozni, grillezni, sütni. A póréhagyma fehér része nyersen is fogyasztható, ideális salátákba vagy szendvicstöltelékként. Szeletelés során a levelek hajlamosak széthullani a póréhagyma réteges szerkezete miatt. Mivel semleges, enyhe az íze, így rengeteg étel kiegészíthető vele pl:
- omlettek
- tojáslepények
- egytálételek
- levesek
- puffancsok
- lepények
- tésztaszószok
- saláták
- hamburgerek
- falafelek
PÓRÉHAGYMA RECEPTEK
A alábbi receptekben a póréhagyma az egyik főszereplő:
Levesek
- Citromfüves póréhagyma krémleves
- Póréhagyma és krumpli krémleves
- Édeskömény és póréhagyma krémleves
- Póréhagymás bableves
- Vegán gombaleves
- Egyszerű bableves
- Őszi olasz zöldségleves
- Pikáns csirkeleves
- Zöldséges bableves
- Francia zöldségleves pestoval
- Káposztás bableves
- Póréhagymás krumplileves pármai sonkával
- Olasz paradicsomleves
- Téli káposzta leves
- Brokkoli krémleves
- Skót zöldségleves
- Sült kukorica krémleves
- Burgonya, paszternák és sárgarépa krémleves
- Diétás sárgarépa krémleves
- Olasz tavaszi zöld leves
- Spárga és zöldborsó krémleves
- Cikória és póréhagyma krémleves
- Diétás chowder tenger gyümölcseivel
- Miso leves póréhagymával és kínai bordáskellel
- Pikáns spenót, póréhagyma és csicseriborsó leves
- Burgonya és póréhagyma leves vajbabbal
- Pikáns póréhagyma és padlizsán krémleves
- Zeller, póréhagyma és krumpli leves
- Diétás sütőtök és lencseleves
- Gyömbéres sárgarépa krémleves póréhagymával
- Sárgarépa és póréhagyma dahl
- Karalábé, póréhagyma és édeskömény leves
Köretek, saláták
- Egyszerű rizottó
- Póréhagyma és zöldbab saláta
- Narancsos póréhagyma
- Meleg póréhagyma és bab saláta
- Póréhagymás rókagomba tofuval
- Káposztás, pórés krumplipüré
- Pórés babpüré
- Currys csirkesaláta
- Blansírozott zöldségek szalonnával
- Sült paradicsomos tök
- Miso pasztás édeskömény és tofu
- Bab, póréhagyma és cékla saláta
Falatok, gyorsételek
Tészták
Főételek
- Párolt hal zöldségekkel
- Kolbászos-babos édesburgonya
- Gombás-pórés omlett
- Kókuszos csirke piláf
- Skót csirketál árpagyönggyel
- Sült csirkecomb gombával
- Angol omlett
- Csirkés kolbászos omlett
- Mustáros csirkecomb póréhagymával
- Zöldséges csirkecomb almasörben
- Mustáros steak gombával és póréhagymával
- Szalonnás-póréhagymás omlett
- Garnéla párolt póréhagymával és zöldbabbal
- Fehérboros kagyló póréhagymával és édesköménnyel
- Gombás, póréhagymás omlett mozzarellával
- Paprikás krumpli lazaccal
- Diétás hal és karfiol curry tenger gyümölcseivel
- Diétás sütőtök és karfiol curry
- Babcsíra, póréhagyma és tofu wokban
- Foltos tőkehalfilé spanyol módra
- Póréhagymás-paprikás omlett
- Cukkinis-póréhagymás tészta kolbásszal
- Póréhagymás csirke krumplipürés paplan alatt