A chowder egy híres angolszász sűrű, krémes halleves, ami eredetileg tengeri halakkal és herkentyűkkel készült. Különösen népszerű Amerikában, ahol a híres clam chowder mellet rengeteg verzió létezik, többek között zöldséges is, mint pl a szintén közkedvelt corn chowder. Ez a diétás chowder tenger gyümölcseivel egy reformált recept – nincs benne se tejtermék, se rántás, se krumpli – a krémes állagot egyéb zöldségek biztosítják. Tehát így egy nagyon alacsony kalóriatartalmú (mégis kiadós!) levest kapunk, ami nem csupán fogyókúrákba, de egészségtudatos diétékba is passzol.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy néhány pumpa olajspray )
- 1 nagy póréhagyma, végek eltávolítva
- 1 fej édeskömény, külső réteg eltávolítva
- 1 szál angol zellerszár
- ½ teáskanál köménymag
- 1 nagy fej cikória
- 7.5 dl zöldség alapleves
- 1 marék zöldpetrezselyem
- 10 dkg fehér halfilé (tőkehal vagy foltos tőkehal)
- 20 dkg vegyes tenger gyümölcsei (garnélarák, kagyló, tintahal)
- 1 evőkanál almaecet vagy friss citromlé
Elkészítés
- Vékonyan felszeleteljük a zellerszárt, édesköményt és a póréhagymát.
- Felhevítjük az olajat, és alacsony hőfokon megdinszteljük őket, kb körülbelül 8 percig.
- A a cikória barna, kemény külső leveleit eltávolítjuk, a maradék gumót felaprítjuk.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a cikóriát és felöntjük az alaplével.
- Felforraljuk, és 5 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, majd botmixerrel simára és selymesre pürézzük a levest. Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A halat falatnyi kockákra vágjuk, és a tenger gyümölcseivel együtt a leveshez adjuk. A lábast lefedjük és 5 percig főzzük magas hőfokon.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, 3 percig pihentetjük (fedő marad).
- Közben a zöldpetrezselymet felaprítjuk.
- A levesbe keverjük a zöldpetrezselymet és az ecetet, majd melegen tálaljuk.
- Ha a tejtermék nem probléma, egy kanál görög joghurttal vagy tejföllel találjuk.
Kapcsolatos receptek