A nyár végi, szeptemberi csemege kukoricákból fantasztukus leveseket, köreteket készíthetünk. Példa erre a sült kukorica krémleves, amit egy currys vaj varázsol különlegessé..
Hozzávalók
- 3 nagy csemege kukorica
- 3 dkg vaj olvasztva vagy olívaolaj
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 kis póréhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 1 kis sárgarépa
- 1 L zöldségleves
- 2 tk frissen csavart citromlé
- 1 tk nádcukor(opcionális)
Currys vaj
- Fél tk római köménymag
- Fél tk koriander mag
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 1 db vörös chili, aprítva
- Fél tk kurkumapor
- fél tk pirospaprika
- 1-2 csipetnyi só, őrölt bors
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kukoricákat megtisztítjuk, majd egy tepsibe helyezzük. 1 ek vajjal vagy olajjal lelocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, a sütőben kb 30 percig puhára és kissé barnára sütjük. Kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk.
- Közben előkészítjük a zöldségeket: a póréhagymát és hagymát vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát megpucoljuk, felaprítjuk.
- A maradék olajat vagy vajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd a felszeletelt zöldségeket alacsony hőfokon, fedő alatt kb 10 percig puhára sütjük. Az utolsó 1-2 perce tesszük hozzá a préselt fokhagymát. Felöntjük az alaplevessel, felforraljuk.
- A kukoricaszemeket egy éles késsel a csutkáról levágjuk, majd a leveshez adjuk, 5 percig tovább főzzük.
- Közben elkészítjük a curry-vajat: a római köményt és koriandermagot kissé megpirítjuk, amikor illatos, levesszük a tűzhelyről, mozsárban porrá törjük, elkeverjük a chilivel, sóval, kurkumával, borssal és paprikával, majd a puha vajjal krémessé keverjük.
- A levest pürézzük, a citromlét belecsavarunk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk (hozzáadjuk esetleg a cukrot), majd felmelegítjük.
- Melegen tálaljuk egy kanálnyi vajjal, amit örvényszerűen a levesbe keverünk.
Tippek
- Táljuk friss kenyérrel, zsemlével – pita vagy naan kenyér passzol mellé leginkább.
- A leves nagyon kiadós, így főétel is lehet hűsös, őszi napokon.
- Margarinnal és olajjal készítve természetesen vegán és tejmentes, így méregtelenítés alatt is fogyasztható (persze a cukrot mellőzzük).
- Az őszi kukorica meglehetősen édes, így nincs szükség extra cukorra!
- A sült kukorica krémleves egy remek őszi, egészséges leves, amely alaposan felmelegíti a szervezetünket éa a kedvünket!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu