Ez a glutén-mentes pikáns póréhagymás puffancs édes chili szósszal tálalva egy igazi ínyencség italozás kisérőjeként, de előétel is lehet egy vendégváró menüben. Bár a chili szósz rendkívül egyszerűen elkészíthető, konyhakész Thai édes-chilis szószt vagy egyéb mártogatóst is találhatunk a puffancsok mellé.
Hozzávalók
- 10 dkg csicseriborsó vagy rizsliszt
- 2 tojás, felverve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy szál póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 piros chili, kimagozva
- 1.5 dl szódavíz
- 1 evőkanál apróra vágott koriander levél
- Szezámmag
A mártogatóshoz:
- 1 piros chili, finoman aprítva
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 tk szezámolaj
- 2 evőkanál rizsborecet
- 1 tk cukor
Elkészítés
- A mártáshoz szükséges hozzávalókat összekeverjük, majd félretesszük és pihentetjük.
- A póréhagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és alacsony hőfokon puhára dinszteljük.
- A fokhagymát és a chilit közben finoman felaprítjuk. Ezeket hozzáadjuk a puha póréhagymához, és egy percig kevergetjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt és hagyjuk kihűlni.
- A lisztet, tojást és kb 1 dl szódavizet sima tésztává keverjük. Hozzáadjuk a koriandert és két csipetnyi sót. Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet (de sűrű maradjon a tészta)! Óvatosan beleforgatjuk a kihűlt póréhagymát.
- Egy nagy serpenyőt vagy palacsintasütőt kevés olajjal kikenünk, és 4 púpos evőkanálnyi tésztát szedünk a serpenyőbe, elegendő helyet hagyva közöttük, hogy kb 10 cm-es kör alakokra szétterjedjenek.
- Mindegyik tetejére egy csipetnyi szezámmagot szórunk (opcionális).
- Közepes láng felett pár percig sütjük a puffancsokat, majd megfordítjuk őket, és még egy percig sütjük.
- Egy tányérra kiszedjük a kész puffancsokat, majd megismételjük a sütést a maradék tésztával.
- Tálalás előtt hagyjuk őket teljesen kihűlni, és a chilis mártással tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu