Az omlett az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető étel. Minden nemzetnek van egy tipikus omlettje – a spanyoloktól a japánokig, az olaszoktól az oroszokig – az alap-recept ugyanaz. Az omlett legfontosabb alapanyaga természetesen a tojás, amely magas B vitamin, fehérje, folik-sav tartalma miatt az egyik legértékesebb ételünk. A klasszikus francia omelette elkészítése gyors és egyszerű – elrontani nehezen lehet. Abban különbözik a rántottától, hogy serpenyőben lepényszerűen sütjük, és nem keverjük sütés közben.
Alapomlett (személyenként)
Hozzávalók
-
2 tojás
-
1 tk vaj vagy margarin
-
1-2 ek tej vagy tejszín (tojás nagyságától függően)
-
2 csipetnyi só
-
bors
Elkészítés
- Amíg a serpenyőben a vaj megolvad – a tojást, sót és a tejet felverjük egy villával.
- A felvert tojást a serpenyőbe öntjük, majda palacsintához hasonlóan, hagyjuk egyenletesen szétfolyni.
- 2-3 percig sütjük – vagy addig amíg az omlett teteje már nem folyékony. (Nem szabad megbarnulnia!)
- Duplán félbehajtjuk, és egyből tálaljuk.
Variációk
- Az alap omlettbe sokféle tölteléket tehetünk – pl póréhagymát, paprikát, paradicsomot, gombát, cukkinit, spenótot, sajtot, sonkát, halat stb. A tölteléket előre vagy külön szokás elkészíteni, amit a kész/félkész omlettre öntünk (az egyik felére), és félbehajtjuk. A másik verzió az, hogy a felvert tojáshoz adunk aprított zöldfűszereket, fűszereket, zöldségkrémeket/pasztákat és így sütjük ki. Lásd omlett receptek>>
- A kiadósabb omlett kissé vastagabb, ezt általában szeletekre vagy kockákra vágva fogyasztjuk (amit hidegen is lehet pl parti falatként, tapasként, uzsonnaként stb) Tojáslepény receptek>>
Tippek
- Diétázók vaj helyett használhatnak olíviaolajat vagy készítsék el csupán tojásfehérjéből!
- Tej helyett növényalapú tej is alkalmazható – pl szója, mandula vagy zabtej.
- A legtöbb omlett passzol low-carb, fehérjedús, szétválasztó, glutén-mentes, paelo és vegetáriánus diétákba.
-
Az omlett az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb étel, mégis egy kiadós reggeli, ebéd, brunch de akár vacsora is lehet.