A hamburger vegetáriánus verziója a babburger. A következő recept kimondottan érdekes, nem esik szét, és egészéges is! A spenótos-sajtos babburger egy igazi tuti recept.
Hozzávalók
- 25 dkg bébi spenót
- 1 ek olívaolaj
- 2 póréhagyma fehér része
- 1 doboz vagy konzerv fehérbab
- 4 ek aprított szárított paradicsom (olajos)
- 3 dkg zsemlemorzsa (glutén-mentes is jó)
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
Elkészítés
- A spenótot forró vízzel leforrázzuk, egy szűrön átnyomkodjuk. Amikor kihűlt, két kézzel úgymond kicsavarjuk, majd késsel felaprítjuk.
- A babot lecsepegtetjük, villával áttörjük.
- A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, az olajban puhára (de nem barnára) sütjük.
- Egy keverőtálban mindent elkeverünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alaposan átgyúrjuk.
- A masszából 4 nagy vagy 6 kis gombócot formálunk. Ezeket a két tenyerünk között laposra nyomjuk – majd egy tányérra helyezve a hűtőszekrénybe tesszük – kb 15-20 percre.
- Serpenyőben, forró olajban mindkét oldalon 3 percig barnára sütjük – vagy a sütőbe tesszük a grill alá (az utóbbi az egészségesebb módszer).
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk magvas zsemlével, salátával – vagy tortilla lapon. Remekül passzol mellé a coleslaw saláta vagy a salsa.
- A zsemlemorzsa lehet glutén-mentes, vagy rizs-liszt, darált mandula, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
- A sajt legyen kemény, vagy legalább is reszelhető – pl Pannónia sajt – mi reszelhető kecskesajtot alkalmaztunk.
- Pikánsabbá varázsolhatjuk 1 chili paprikával (aprítva adjuk a masszához).
- A spenótos sajtos babburger ideális vegetáriánus étrendbe, továbbá low-carb (darált mandulával), és egészséges étrend keretében is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu