A következő őszi olasz zöldségleves eredeti neve őszi minestrone, amelynek variációi Olaszország minden tartományában fellelhető. Továbbá kiváló vitaminbomba hűvös, őszi napokon. Az alábbi recept Liguria régióban népszerű..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 teljes zeller, felszeletelve
- 1 fej édeskömény, felaprítva
- 20 dkg zellergumó, kis kockákra vágva
- 1 nagy póréhagyma, felszeletelve (zöld része is)
- 3 szál rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 L zöldségleves
- 1 konzerv barnabab (Borletti)
- 20 dkg zöldbab, 1cm-es darabokra vágva
- 20 dkg spenót
- Reszelt parmesan sajt (opcionális)
Elkészítés
- A zöldségeket előkészítjük.
- Egy lábasba öntjük az olajat, amiben kb 10 percig puhára sütjük a zellert, édesköményt, póréhagymát és zellergumót. Közben kevergetjük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a rozmaring szálakat. Átkeverjük, 1-2 percig sütjük, miközben leöblítjük a babot, majd lecsepegtetjük. A babot és a zöldbabot a lábasba keverjük, felöntjük a zöldséglevessel.
- Felforraljuk, 5 percig rotyogtatjuk, majd belenyomkodjuk a spenótot, és 1-2 percig főzzük.
- Kivesszük a rozmaring szálakat, eldobjuk.
- A levest melegen tálaljuk, megszórjuk a reszelt sajttal.
Tippek
- Az olaszok sokszor pestot-t is kevernek bele, ettől még intenzívebb lesz az íze, de igazán nem szükségszerű.
- Tálaljuk friss zsemlével vagy sajtos crostini szeletekkel!
- Sajt nélkül a leves vegán, és ideális diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe is – sőt méregtelenítés alatt is fogyasztható. Vegán sajtot is lehet alkalmazni!
- Allergia tipp: a leves zellert tartalmaz, a zellerre allergiások kerüljék ezt a verziót!
- Az őszi olasz zöldségleves leves kimondottan egészséges, erősíti az immun rendszerünket. A maradékot turmixoljuk össze és fogyasszuk italként nátha ellen vagy alkalmazzuk alaplevesként egyéb ételekhez.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu