A világhírű francia moules marinière fehérboros mártással készül. Ez a fehérboros kagyló póréhagymával és édesköménnyel gazdagítva az eredeti recept egy érdekes, és kiadós verziója. Sült hasábburgonyával szokás tálalni, de lehet bagettel is.
Hozzávalók
- 1,5 kg friss, élő kagyló
- 7 dkg vaj vagy növényi alapú margarin
- 1 nagy póréhagyma
- ½ friss édeskömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk kakukkfű levél
- 1 db babérlevél
- ½ üveg száraz fehérbor
- Egy maréknyi zöldfűszer apróra vágva, pl zöldpetrezselyem, bazsalikom, koriander stb
Elkészítés
- Alaposan leöblítjük a kagylókat egy nagy tál vízben. A „szakállt” és az esetleges hínárdarabkákat eltávolítjuk. Ha valamelyik kagyló még nyitva van, azokat megütögetjük az edény oldalán. FONTOS!!! Ha még mindig nem záródnak be, akkor kidobjuk őket, lásd kagylók tisztítása és előkészítése>>
- A póréhagymát és az édesköményt felszeleteljük. A fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nagy, vastag aljzatú lábasban felforrósítjuk a vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a póréhagymát, édesköményt, kakukkfüvet és fokhagymát, majd egy-két percig keverjük – ne barnuljanak meg.
- Hozzáadjuk a bort és a kakukkfüvet, majd feljebb kapcsoljuk a hőfokot.
- Amikor forr a mártás, beledobjuk a kagylókat és a babérlevelet, alaposan átkeverjük, majd hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket.
- Lefedjük, majd lejjebb kapcsoljuk a hőfokot, és 2-3 percig főzzük.
- Levesszük a fedőt, átkeverjük, és a zárt kagylókat kidobjuk.
- Átöntjük a kagylókat és a mártás egy nagy tálba.
- Egyből tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu