A káposztás bableves szalonnával egy olasz étel, amely különösen ősszel és télen népszerű. Kiadós és vitamindús – a bacon szalonna a húskedvelőket is kielégíti, ugyanakkor nincs főszerepben, így egészégesebb a leves. Tökéletes kompromisszum.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 2 szál zellerszár
- 1 nagy sárgarépa
- 1 póréhagyma
- 10 dkg bacon szalonna (kockázva)
- 1-2 csipetnyi szárított chili pehely
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv vegyes bab (400ml)
- 1 L zöldségleves
- 20 dkg fodros kel (vagy kelkáposzta)
- Parmesan sajt (opcionális)
Elkészítés
- A póréhagymát és zellerszárat felszeleteljük, a répát és fokhagymát felaprítjuk.
- Az olajban a póréhagyma, répa, zellerszár darabokat a bacon kockákkal kb 8 percig puhára sütjük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és chili pelyhet, 1 percig kevergetjük, majd felöntjük a levessel. A babot lecsepegtetjük, vízzel leöblítjük, a leveshez adjuk.
- Felforraljuk, majd 10 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a lemosott és lecsurgatott fodros kelt, 5 percig fedő alatt főzzük.
- Reszelt parmesannal tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk magvas friss kenyérrel, zsemlével vagy pirított ciabatta szeletekkel.
- Az igazi, autentikus recept fekete káposztát (cavolo nero) alkalmaz, de normál fodros kel is jó, sőt, akár kelkáposzta is.
- A bacon szalonna lehetőleg legyen húsos – az előkockázott szalonna darabok általában túl zsírosak, így jobban járunk, ha magunk kockázzuk fel a szalonnát (ez megoldás olcsóbb is).
- Parmesan helyett alkalmazhatunk soványabb reszelt sajtot is!
- Ha nincs vegyes bab konzerv a kamrában, két különböző babkonzervet keverjünk össze – pl barnát és fehéret, vagy tarkát és fehéret stb.
- A káposztás bableves szalonnával ideális őszi, téli immunerősítő leves, ugyanis a fodros kel a szuperételek egyike. Meglehetősen kiadós, így főétel is lehet, esetleg egy salátával követve.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu