Ez az édeskömény és póréhagyma krémleves ideális hétközi ebédre vagy vacsorára. Nagyon finom, egyszerű, laktató – lehet vegán vagy csak tejmentes is, diétánktól függően. Tálaljuk friss zsemlével vagy pogácsával stb.
Hozzávalók
- 1 nagy póréhagyma
- 1 nagy édeskömény gumó
- 1 nagy burgonya, hámozva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- ½ L alapleves (zöldség vagy csirke)
- Só, bors
- Tálaláshoz: ½ citrom leve vagy tejföl, apróra vágott snidling
Elkészítés
- Az édesköményt és a póréhagymát durván felaprítjuk.
- Két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben közepes hőfokon felhevítünk. Hozzáadjuk a póréhagymát és az édesköményt, letakarjuk, majd óvatosan, rendszeresen megkeverve, 10-15 percig pirítjuk.
- Közben meghámozzuk a burgonyát éskockázzuk, majd összepréseljük a fokhagymát.
- Amikor az édeskömény és a póréhagyma puha, hozzáadjuk a burgonyát és a fokhagymát, majd pár percig kevergetjük.
- Beleöntjük az alaplevest, hozzáadjuk a babérlevelet, és körülbelül 20-25 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A babérlevelet eldobjuk, majd egy bot-mixerrel sima, bársonyos levessé pürézzük.
- Hozzáadjuk a citromlevet vagy a tejfölt, sóval és borssal ízesítjük, majd a tetejére szórjuk az apróra vágott snidlinget. Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu