Az édesburgonya az egyik legegészségesebb zöldség, mégis ritkán fogyasztjuk. Könnyen és változatosan felhasználható – a kolbászos-babos édesburgonya tökéletes példa erre. 15-20 perc alatt elkészíthető, továbbá kiadós és vitamindús, így ideális őszi-téli étel..
Hozzávalók
- 50 dkg édesburgonya
- 1 közepes póréhagyma
- 1 konzerv fehér bab
- 1 vörös chili
- 5 dkg Chorizo főzőkolbász
- Buggyantott vagy tükörtojás (opcionális)
Elkészítés
- Az édesburgonyát megpucoljuk, majd kockázzuk. Forró vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük. Ez kb 8-10 perc.
- Közben a póréhagymát felszeleteljük, a kolbászt apró kockákra vágjuk. A chilit félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, majd felaprítjuk.
- Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, ebben a póréhagymát, chilit és a kolbászt kb 5 percig sütjük. Amikor a kolbász zsírt ereszt és a póréhagyma puha, hozzáadjuk a lecsepegtetett babot és édesburgonyát, majd 5 percig sütjük.
- Egy krumplitörővel átnyomkodjuk a kolbászos zöldségeket, majd laposra nyomjuk, mint egy omlettet. Kb 5 percig sütjük, hogy megbarnuljon és kissé ropogós legyen az alja.
- Közben ecetes, forró vízben elkészítjük a buggyantott tojást, vagy egy másik serpenyőben tükörtojást sütünk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss, magvas zsemlével vagy pita kenyérrel.
- A chili elhagyható, ha gyerekek számára készítjük vagy ha a kolbász csípős.
- Chorizo helyett magyar paprikás főzőkolbász is használható.
- Ugyanezt a receptet elkészítjük krumplival, de akár sütőtökkel is!
- Bár a tojás opcionális, a tojás folyékony sárgája valóba remekül kiegészíti az ízeket!
- A kolbászos-babos édesburgonya ideális hétvégi brunch-ra vagy hétköznapi gyors vacsorára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu