A legtöbb gombaleves, pontosabban gomba krémleves, tejszínnel készül. A vegán gombaleves azonban nem tartalmaz tejterméket, így egyrészt egészségesebb, másrészt a tejre érzékenyek, vagy a tejtermékeket kerülni kívánók is fogyaszthatják. Ráadásul tuti finom és tuti egyszerű..
Hozzávalók
- 50 dkg gomba
- 5 ek olívaolaj
- 1 póréhagyma
- 1 ek kukorica (vagy étkezési) keményítő
- 5 dl szója, rizs vagy zabtej
- 1 L zöldségleves
- 1 citrom leve
- 1 ek fenyőmag
- 3 db gomba extra
Elkészítés
- A gombát felaprítjuk, a póréhagymát felszeleteljük. 4 ek olajat egy lábasban felmelegítünk, 15 percig puhára sütjük a zöldségeket.
- Hozzáadjuk a keményítőt, 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük a tejjel és levessel. Felforraljuk, majd fél órán keresztül rotyogtatjuk (alacsony lángon).
- Közben a maradék gombát felaprítjuk és a maradék olajban a fenyőmaggal együtt megpirítjuk.
- A levest botturmixszal pürézzük, belecsavarjuk a citrom levét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Minden tányérba kanalazunk a sült gombából, majd leöntjük a levessel. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel vagy zsemlével – így ideális főétel hűvös napokon.
- Remek előétel is lehet egy családi vagy vendégváró menüben.
- A gomba lehet bármi, mi három különböző fajtát kombináltunk.
- A vegán gombaleves méregtelenítés alatt is fogyasztható, mivel nem tartalmaz tejet vegán, diétás, karcsúsító és egészséges étrendekbe is passzol.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu