Sokan nem kedvelik a párolt zöldségeket, pedig egyszerű öntetetekkel, mártásokkal elkeverve fantasztikussá varázsolhatók. Példa erre a póréhagyma és zöldbab saláta, amit egy olajbogyós paszta dob fel.
Hozzávalók
- 50 dkg póréhagyma (zöld rész nélkül)
- 30 dkg zöldbab
Olajbogyós öntet
- 5 dkg fekete olajbogyó (magozott)
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 csapott tk kapribogyó (ecetes)
- 1 kis vörös chili (opcionális)
- 60 ml olívaolaj
- 1 ek aprított petrezselyem zöld vagy bazsalikom levél
Elkészítés
- Először elkészítjük az öntetet. Az olíva bogyókat, fokhagymát és (magtalanított, erektől megtisztított) chilit durva péppé eldolgozzuk, majd lassan hozzákeverjük az olajat. Belekeverjük az aprított zöldfűszert. Megkostóljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A zöldbabot forró, sós vízben 3-4 percig blansírozzuk, lecsurgatjuk.
- A póréhagymát 6-8 cm-es darabokra vágjuk, forrós, sós vízben kb 5 percig főzzük, majd lecsurgatjuk. Hosszában félbevágjuk, kevés olajjal bedörzsöljük (vagy lefújjuk), grill sütőben vagy grill serpenyőn csíkosra grillezzük.
- Egy salátatálba tesszük a kész zöldségeket, az öntettel elkeverjük. Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Ideális köret grillezett ételek mellé – különösen passzol halhoz.
- Főételként is fogyasztható egy vegán, diétás vagy méregtelenítő étrend keretében – tálaljuk párolt barnarizzsel vagy egészséges tésztával.
- Az olajbogyós öntet hasonlít a tapenade krémhez – kész, vagy maradék krémet is lehet alkalmazni (de vigyázzunk – többségük szardellát is tartalmaz, ami nem vegán és nem méregtelenítő!)
- A póréhagyma és zöldbab saláta egy különlegesen finom, remek vendégváró alkalmakra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu