A gombás-pórés omlett nagyon gyorsan elkészíthető, így ideális olyan alkalmakra, amikor muszáj negyed óra alatt meleg főételt varázsolnunk az asztalra..
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 1 szál póréhagyma
- 4-5 db közepes gomba (kb 15 dkg)
- 1 ek olaj (vagy vaj)
- Só, bors
Elkészítés
- A tojásokat villával kissé felverjük, 4 csipetnyi sóval elkeverjük.
- A pórét és gombát felszeleteljük.
- Az olajat felforrósítjuk, ebben a gomba és póré szeleteket alacsony hőfokon puhára sütjük.
- Ráöntjük a tojást, eligazgatjuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt átsütjük. Amikor az omlett teteje már nem kocsonyás, hanem szilárd, egy tányérra kicsúsztatjuk.
- Ízlés szerint fűszerezzük, melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével és zöldsalátával.
- A gomba lehet vegyes vagy egyfajta – ideális a csiperke vagy rókagomba.
- Az omlett kiegészíthető sajttal – borítsuk le néhány szelettel vagy szórjunk a tetejére reszelt keménysajtot. A sajt lehet pikáns verzió (pl ementáli) vagy morzsált feta, kecske sajt is.
- A fedőre azért van szükség, mert így a tojás teteje a gőzben megpárolódók, és az omlett magasabb lesz. De fedő nélkül is el lehet készíteni – amikor az omlett kocsonyás, tegyük a grill alá 1-2 percre (ez különösen jó megoldás, ha sajttal a végén kiegészítjük).
- A gombás-pórés omlett remek gyors vacsora, ebéd vagy brunch lehet rohanós hétköznapon vagy lustálkodó hétvégén.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu