A tök egy nagyon egészséges, olcsó és változatosan elkészíthető zöldség – nem csupán főzelékre jó! Ez az olasz sült paradicsomos tök egy kiváló példa erre – könnyen és gyorsan összedobható, továbbá finom és tápláló. Tálalhatjuk vegán főételként (pl tésztával, gnocchival, pirítóssal), vagy köretként grillezett/sült halak/húsok mellé.
Hozzávalók
- 1 kisebb tök (zsenge)
- 1 kis póréhagyma
- 1 marék cseresznyeparadicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom héja és kifacsart leve
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- ½ teáskanál chilipehely, opcionális
- 2 evőkanál fenyőmag
- 2 marék rukkola
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 ° C -ra.
- A tököt félbevágjuk (hosszában), majd kimagozzuk. 1 cm vastag félhold alakokra szeleteljük.
- A póréhagymát 1 cm -es szeletekre szeleteljük.
- A tök szeleteket egy tepsiben elrendezzük, köréjük szórjuk a póréhagymát és a paradicsomot.
- Az olajat, fokhagymát, citromlevet és héjat összekeverjük. Hozzáadjuk a chilipelyhet is, ha használjuk.
- Ezt ráöntjük a zöldségekre, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Körülbelül 20-25 percig szép világosbarnára és puhára sütjük.
- Közben megpirítjuk a fenyőmagot.
- Amikor a tök kész van, egy tálaló edénybe átszedjük, beleforgatjuk a rukkola leveleket, majd rászórjuk a fenyőmagot.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu